ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Καλέσαμε την Τρόικα, συνεργαστήκαμε και βγήκαμε από την ύφεση

Συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, στην οποία περιγράφει την επιτυχή πορεία εξόδου της χώρας του από το μνημόνιο σε λίγους μήνες.

Έτσι μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Μεγαλόνησος βγαίνει από την κρίση με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Μνημόνιο ως προϋπόθεση ανάπτυξης

«Χρειαζόμασταν την τρόικα, την καλέσαμε να μας βοηθήσει και συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά μαζί της», τονίζει ο Κύπριος υπουργός. «Λόγω των λαθών του παρελθόντος είχαμε ανάγκη τη χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ. Η τρόικα είναι προσωρινά εδώ. Δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος για περισσότερο διάστημα, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις, ενίοτε με διαφορετικές απόψεις, αλλά είναι φυσικό». Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι δεν θα ζητηθεί η εκταμίευση όλου του ποσού βοήθειας, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πιο επιτυχής από όσο αναμένονταν και μετά από 14 τετράμηνα αρνητικής ανάπτυξης, το πρόσημο έγινε και πάλι θετικό το πρώτο τετράμηνο του 2015. «Αυτό δείχνει ότι δημοσιονομική εξυγίανση και δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία δεν οδηγούν στη βαθιά ύφεση, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι», επισημαίνει ο Χάρης Γεωργιάδης. «Το αντίθετο συμβαίνει, αφήνουμε την ύφεση πίσω μας και δεν θέλουμε να χρειαζόμαστε τους εταίρους, αλλά να γίνουμε και πάλι αξιόπιστο μέλος στην Ευρωζώνη». 

Στην ίδια συνέντευξη ο κύπριος υπουργός κάνει αναφορά στην απαρχή και τις αιτίες της κρίσης, στις επισφάλειες του τραπεζικού συστήματος και στις δύσκολες αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης και στέκεται ιδιαίτερα στο πώς καταπολεμήθηκαν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. « Όχι με την επιβολή μεγαλύτερων φόρων, που θα έπλητταν νοικοκυριά και επιχειρηματίες, αλλά με περικοπή δαπανών (…) Περικόψαμε τρέχουσες δαπάνες και μισθούς, βάλαμε τέλος στην κατάχρηση των κοινωνικών εισφορών και έτσι μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε 7.000 δικαιούχους στο σύστημα. Επεξεργαστήκαμε με το ΔΝΤ ένα σύστημα ελάχιστου επιδόματος κοινωνικής βοήθειας ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών. Ένα νοικοκυριό του ενός ατόμου παίρνει 500 ευρώ», αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης στη συνέντευξη, στην οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια τόσο στενές σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για να μην επαναληφθούν σενάρια από το πρόσφατο παρελθόν.

Πηγή: Deutsche Welle 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact