ΔΙΑΦΟΡΑ

Γεωργικές προειδοποιήσεις για κυκλοκόνιο, κερκόσπορα και καρκίνωση στην ελιά – Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Γεωργικές προειδοποιήσεις για μολύνσεις στην ελιά από το κυκλοκόνιο και την κερκόσπορα, που ξεκινούν από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζονται όλο τον χειμώνα, αλλά και την καρκίνωση, εξέδωσε για τους παραγωγούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, το κυκλοκόνιο, προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία.

Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7- 25ο C με άριστη τους 12-15ο C.

Οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την υψηλή σχετική υγρασία και τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αναμένεται να βοηθήσουν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα.

Σε σοβαρές προσβολές από κυκλοκόνιο προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία

Ο ψεκασμός του φθινοπώρου είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιοχές που εμφανίζεται και μικρή ακόμη προσβολή.

Στις ποικιλίες που συγκομίζονται άμεσα η επέμβαση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πέρας της συγκομιδής (ο μύκητας είναι ευπαθής ακόμη και μετά από την πραγματοποίηση της μόλυνσης).

Εάν επιλεγεί ο βορδιγάλειος ή ο οξυχλωριούχος χαλκός να ληφθεί υπόψη ότι προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Συνιστάται η εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού να αποφεύγεται στις πολύ υγρές περιοχές.

Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων σε ελαιώνες είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά, όμως σε πολύ προσβεβλημένους ελαιώνες μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των δέντρων και καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διευκρινίζεται ότι το σωστό κλάδεμα με στόχο τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης κρίνεται απαραίτητο για τον περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος.

Η επέμβαση καταπολεμά αποτελεσματικά και το Γλοιοσπόριο (Gleosporium olivarum Alm.)

Κερκόσπορα

Οι μολύνσεις από την κερκόσπορα ξεκινούν από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζονται όλο τον χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την διασπορά της ασθένειας. Η ασθένεια είναι βραδείας εξάπλωσης.

Προκαλεί κηλίδωση στους καρπούς και τα φύλλα. Συμπτώματα από την ασθένεια απαντάμε συνήθως στα φύλλα στις «ποδιές» των δένδρων. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται χλωρωτικές περιοχές οι οποίες στη συνέχεια νεκρώνονται. Σε σοβαρές προσβολές έχουμε φυλλόπτωση, καρπόπτωση και εξασθένηση του δένδρου. Οι επεμβάσεις για το κυκλοκόνιο αντιμετωπίζουν και την κερκόσπορα.

Καρκίνωση ή φυματιώση ελιάς

Η καρκίνωση ή φυματίωση ελιάς είναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους (καρκινώματα) σε κλαδίσκους, κλάδους, βραχίονες, στον κορμό των δένδρων, ακόμα και στις ρίζες. Οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων και κλάδων και σπανιότερα ολόκληρων δένδρων.

Οι ποικιλίες Κορωνέικη, Αμφίσσης και Μεγαρίτικη είναι ευαίσθητες στην ασθένεια ενώ οι ποικιλίες Καλαμών, Κορφολιά κ.ά. είναι ανθεκτικές.

Η μόλυνση γίνεται μόνο από πρόσφατες πληγές και εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα ή ράβδισμα κατά τη συγκομιδή), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι, ακόμα και από τις μη επουλωμένες ουλές πού δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων.

Η επέμβαση για το κυκλοκόνιο προστατεύει τα δέντρα και από το βακτήριο.

Πηγή:in.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact