ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανίδα εγκληματολόγος: Τα σημάδια που μπορεί να προλάβουν μια επίθεση- αμόκ

Η σωστή αξιολόγηση των ενδείξεων μπορεί να προλάβει μια επίθεση-αμόκ, όπως αυτή τη Μονάχου, σύμφωνα με την εγκληματολόγο  Μπρίτα Μπάνενμπεργκ.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF η γερμανίδα καθηγήτρια Μπρίτα Μπάνενμπεργκ, η οποία μελετά τις επιθέσεις σε κατάσταση αμόκ τονίζει, ότι συνήθως ο δράστης ζει σχετικά απομονωμένος από το κοινωνικό του περιβάλλον και αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικότητας. Συχνά τα άτομα αυτά είναι γεμάτα μίσος και αισθάνονται ξένα και ότι τους συμπεριφέρονται άσχημα στο σχολείο, στην μαθητεία, τον ελεύθερό τους χρόνο, αλλά και οι συνομήλικες γυναίκες. Όπως λέει η εγκληματολόγος από το 1990 έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 35 επιθέσεις σε κατάσταση αμόκ.

Σε ερώτημα για τα κίνητρα που ενδεχομένως είχε ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο η Μπρίτα Μπάνενμπεργκ απαντά: «Οι επιθέσεις σε κατάσταση αμόκ δεν είχαν ορθολογικά κίνητρα, παρά μόνο μίσος και οργή εναντίον όλων, συναισθήματα τα οποία διοχετεύονται σε μια πράξη εντυπωσιασμού που καταλήγει στην αυτοκτονία. Δεν υπάρχουν ιδεολογικοί στόχοι. Ούτε οι δράστες θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Απευθύνονται περισσότερο στο κοινωνικό τους περιβάλλον λέγοντας: εσείς μου συμπεριφερθήκατε κατά αυτό τον τρόπο, τώρα θα σας δείξω τι είμαι σε θέση να κάνω».

Καθοριστική η αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου

Η καθηγήτρια είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι, υπό προϋποθέσεις, ενέργειες, όπως εκείνη της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα μπορούσαν να προληφθούν: «Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν στο προοίμιο ενδείξεις από τους δράστες ότι τους απασχολεί μια παρόμοια επίθεση. Το σημαντικό επομένως είναι να αξιολογηθούν σωστά οι ενδείξεις αυτές από τον κοινωνικό περίγυρο, το σχολείο, τους γονείς, τους συνομηλίκους και τους γείτονες. Στους περισσότερους νεαρούς δράστες διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι υπήρχαν τέτοιου είδους ενδείξεις. Οι δράστες δεν απειλούν βέβαια ανοιχτά, βλέπουν ωστόσο με θετικό μάτι επιθέσεις σε κατάσταση αμόκ. Αντιδρώντας αναλόγως σε αυτές τις ενδείξεις, έχουν αποτραπεί πολλές επιθέσεις στο παρελθόν».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact