ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί και Γάλλοι διανοούμενοι: Βοηθήστε την Ελλάδα

Διανοούμενοι από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που ανήκουν στις ομάδες Glienicker και Eiffel αντίστοιχα, σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Βοηθήστε την Ελλάδα» ζητούν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Η τραγωδία της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει επειγόντως. Η αγανάκτηση της Ευρώπης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε να δυναμώσουν οι φωνές υπέρ του τερματισμού των διαπραγματεύσεων και του Grexit. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν λάθος. Πιστεύουμε ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική, πολιτική αποτυχία. Πάνω απ’ όλα θα ήταν μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες.

Παρόλα αυτά μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τους θεσμούς της (…) θα ήταν επίσης μια συλλογική πολιτική αποτυχία.

(…) Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει τώρα επειγόντως και ειλικρινά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η ξεκάθαρη εντολή για μια νέα αρχή είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα για τη νέα κυβέρνηση.

(…) Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ενός επιτυχημένου δημοψηφίσματος (…) θα κέρδιζε την απαραίτητη νομιμότητα για μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν διαφορετικά, τότε θα το κάνουν γνωρίζοντας τις επιπτώσεις.

(…) Η επίλυση της κρίσης είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στον δρόμο της ενσωμάτωσης.

Όμως ένα ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα απαλλάξει την Ευρώπη από την ευθύνη της.

(…) Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε την κρίση στην Ελλάδα, αυτό θα είχε μεγάλο κόστος για την Ευρώπη. (…) Και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγάλο κόστος, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. (…) Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ’ όλα να λάβει υπόψη της τα γεωπολιτικά κόστη μιας αποτυχίας: τα σύνορά της θα καταστούν πιο ασταθή και κυρίως θα αποδυναμωθεί η παγκόσμια επιρροή της.

(…) Η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη είναι ικανή και διατεθειμένη να δημιουργήσει μια νομισματική ένωση συνεργάσιμη και λειτουργική.

(…) Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα: η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της οικονομίας και των θεσμών της.

(…) Δεύτερον πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να αυξηθούν οι εγχώριες και οι ξένες επενδύσεις.

(…) Τρίτον η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης, στην οποία θα μπορεί να ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο διαφανείς κανόνες.

(…) Η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία στον δρόμο της ενσωμάτωσης. (…) Ένα δημοψήφισμα για τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή της Ελλάδας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μια απόφαση για την τύχη της. Η Ευρώπη της δείχνει αλληλεγγύη και πρέπει να της προσφέρει προοπτική στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Όμως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου ενός επώδυνου και ακριβού Grexit».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact