ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί… σε πανικό! Αμυντικό σχέδιο για τη Ρωσία – Το πρώτο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Tον απόλυτο πανικό φαίνεται πως βιώνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius δήλωναν πρόσφατα πως μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια περιμένουν μια σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ… και για αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, τη στιγμή που δημοσίευμα της Bild, επικαλούμενη το γερμανικό στρατό, έφερνε τον πόλεμο ακόμα πιο κοντά… το καλοκαίρι του 2025.

Μέρος αυτής της προετοιμασίας φαίνεται πως είναι και το αμυντικό σχέδιο, το πρώτο από τον Ψυχρό Πόλεμο, που εκπονεί η Γερμανία για τον «περιορισμό» της Ρωσίας.

Πληροφορίες από το γερμανικό MDR που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2024.
«Η Γερμανία, «ως αντίδραση» στα γεγονότα στην Ουκρανία, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σχέδιο για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Περιορισμός Ρωσίας

Το νέο γερμανικό επιχειρησιακό σχέδιο (OPLAN) δίνει έμφαση στον περιορισμό της Ρωσίας.
Όπως επισημαίνεται, το νέο σχέδιο λαμβάνει υπόψη τις νέες προόδους στον τομέα του πολέμου και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενεργειών δολιοφθοράς σε ζωτικές υποδομές, στο πεδίο της παραπληροφόρησης και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Δεν περιμένω μάχες

«Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένω μια μάχη τεθωρακισμένων στη βόρεια γερμανική πεδιάδα, ή Θεός φυλάξοι μια αερομεταφερόμενη προσγείωση Ρώσων αλεξιπτωτιστών…
Αλλά είναι προφανές πως οι πιο σημαντικές μας υποδομές – λιμάνια, γέφυρες, εταιρείες ενέργειας – τελούν υπό την απειλή σαμποτάζ, ενδεχομένως και από ειδικές δυνάμεις που μπορεί να έχουν διεισδύσει στο έδαφος μας» αναφέρει ο αντιστράτηγος Andre Bodemann, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Bundeswehr.
Βάσει του επιχειρησιακού αυτού σχεδίου, η Bundeswehr θα έχει ηγετικό ρόλο στην προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα απαιτήσει τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αυτήν την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Bodemann, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γερμανίας προκύπτει από την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και απειλής που υπάρχει όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εφικτό σχέδιο

Όπως λέει ο Bodemann, αυτό πρέπει να είναι σχέδιο εφικτό για την υλοποίηση του και όχι ένα όνειρο, ένα έγγραφο διατύπωσης σκέψεων.
«Πρέπει να είναι χειροπιαστό σχέδιο που να μπορεί να λειτουργήσει» λέει ο Bodemann.

Μυστικά έγγραφα

Σύμφωνα με το MDR, οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού που ξεδιπλώνεται σε εκατοντάδες σελίδες και που χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο, θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα γίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αστυνομίας, εμπειρογνωμόνων της πολιτικής άμυνας, επιστημόνων, εκπροσώπων του τομέα ενέργειας και logistics καθώς και συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2024.

Που αναμένονται επιθέσεις

Όπως αναφέρεται, ο στρατός αναμένει τέσσερις απειλές, μερικές από τις οποίες ήδη παρατηρούνται, συμπεριλαμβανομένων των fake news και της παραπληροφόρησης.
Βάσει του σχεδίου, ο αντίπαλος θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις, τη γνώμη του πληθυσμού και ίσως και τα ΜΜΕ.
Επιπλέον, αναμένονται επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον εταιρειών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να αναμένεται μια στοχευμένη κατασκοπεία.
«Και το τέταρτο μέρος, για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε, είναι ξεκάθαρα η δολιοφθορά από ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα, από δυνάμεις «ανταρτοπόλεμου» που προσπαθούν να καταστρέψουν υποδομές.
Επίσης κρίσιμες υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βαλλιστικών πυραύλων από την άλλη πλευρά» λέει ο Γερμανός αντιστράτηγος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να διασφαλίσει την προστασία τους, κάτι που αναμένεται να πράξει με τις νέες δυνάμεις εθνικής ασφάλειας που πρόκειται να συσταθούν.

6 νέα συντάγματα

Σύμφωνα με τον Bodemann αυτή τη στιγμή δημιουργούνται έξι συντάγματα.
Βάσει του σχεδίου, μεγάλο μέρος του γερμανικού στρατού θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
«Το καθήκον της Γερμανίας θα είναι να διατηρήσει τις οδούς ανάπτυξης για τους συμμάχους και να προμηθεύσει τα διάφορα κονβόι.
Ήδη γίνονται εντατικές ασκήσεις» ανέφερε ο Bodemann.

Πόλεμος το καλοκαίρι του 2025

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατο δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούνταν «μυστικό έγγραφο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), για το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, προβλέποντας μια σύγκρουση το καλοκαίρι του 2025.
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, δεν το απέρριψε, αναφέροντας πως η εξέταση ακόμα και εξαιρετικά απίθανων σεναρίων είναι μέρος των καθημερινών στρατιωτικών υποθέσεων.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει απορρίψει κατηγορηματικά όλα τα σενάρια που κάνουν λόγο για σύγκρουση της με το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact