ΕΛΛΑΔΑ

Γι’ αυτό η Ελλάδα προχωρεί αδιάκοπα για την ΑΟΖ

Η αθόρυβη προπαρασκευή που ενισχύει την ετοιμότητα απέναντι στις τουρκικές αντιδράσεις

Δεν απαιτούνται τεράστιες γνώσεις, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι ο κόσμος γύρω μας είναι πλέον ασταθής και ότι οι καταστάσεις μεταβάλλονται από την μία στιγμή στην άλλη. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται αυτή την στιγμή η Τουρκία: Εισβολή σε άλλα κράτη, υποστήριξη ισλαμιστών ανταρτών, μεταφορά μισθοφόρων σε κράτος προτεκτοράτο, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργία μεταναστευτικών ροών, παραβιάσεις εναέριου χώρου, συνθέτουν προφίλ για κράτος αναθεωρητικό και έτοιμο για τα πάντα.

Απέναντι σε όλα αυτά η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει, αρχικά την διπλωματία της και κατά δεύτερον την μόνη δύναμη που μπορεί να υποστηρίξει τη διπλωματία της, τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η διπλωματία ασκείται στα όρια που η ισχύς σου επιτρέπει να την ασκήσεις. Καθ’ όλο το διάστημα, κατά το οποίο η Ελλάδα ασκεί διπλωματία, έχει προχωρήσει σε μία προσπάθεια “αθόρυβης” πολεμικής προπαρασκευής, την οποία σας παρουσιάζουμε, εν τάχει, στο el.gr και δείχνει γιατί η Ελλάδα προχωρεί στην οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος έντονης τουρκικής αντίδρασης.

Προσοχή! Προπαρασκευή δεν σημαίνει επιστράτευση, όπως θα μπορούσε λανθασμένα να θεωρήσει κανείς (επιστράτευση σημαίνει ότι είσαι ένα βήμα πριν τον πόλεμο) αλλά η προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων και των κρατικών δομών για πόλεμο.

‘Έχουμε και λέμε:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπιζαν ορισμένα θέματα με τα ανταλλακτικά των μαχητικών, τις διαθεσιμότητες των Mirage, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του στόλου οχημάτων του Στρατού και άλλα.

Η κυβέρνηση προχώρησε στο να επιλύσει αυτά τα προβλήματα.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Υπέγραψε τις συμβάσεις υποστήριξης για τα Mirage, τα F-16 και τα F-4. Ειδικά τα Mirage είχαν πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες και για το λόγο αυτό είχαν παραιτηθεί 2 ανώτατοι αξιωματικοί στην Τανάγρα σε διάστημα 6 μηνών. Κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των F-16 που είχαν βαλτώσει καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες παρά την εξαγγελία αναβάθμισης των F-16 σε Block 70/72. Πρόσφατα η Lockheed Martin έλαβε συμβόλαιο για την κατασκευή και συντήρηση των διαφόρων ατρακτιδίων που κατασκευάζει και μέσα σε αυτά είναι και τα LANTIRN των ελληνικών F-16.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στο πολεμικό Ναυτικό γίνεται σοβαρή προσπάθεια να είναι πλήρως αξιόμαχες όλες οι μεγάλες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα ζητήματα των ναυπηγείων της Ελευσίνας και να παραλάβει και την τελευταία ΤΠΚ που ναυπηγείται και καθυστερεί. Η ένταξη των 2 τελευταίων ΤΠΚ Super Vita στο Στόλο θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Ναυτικού στο Αιγαίο. Επίσης έκλεισε η προμήθεια για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R και η προμήθεια νέων βαρέων τορπιλών είναι στο τελικό στάδιο.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, το ΓΕΣ προσπαθεί να φέρει σε πτητική κατάσταση τα υπερπολύτιμα και ακριβά ΝΗ-90 και να ολοκληρώσει την διαδικασία υποστήριξής τους με την Γαλλική πλευρά ενώ η προμήθεια των Kiowa και η αξιοποίησή τους προχωρά ενώ διάφορα άλλα ζητήματα έχουν ήδη καλυφθεί για διάφορα συστήματα του Στρατού.

Σημαντικότερη κίνηση αποτελεί η δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία εντάχθηκαν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις και άλλαξε ριζικά η χρήση τους καθώς η Διοίκηση είναι διακλαδική. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προμηθεύθηκε νέο εξοπλισμό για τις Ειδικές της Δυνάμεις, δηλαδή νέα ελαφρά όπλα, σκοπευτικά, προχώρησε το χρονίζων ζήτημα των τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών. Η ΔΥΚ προμηθεύτηκε τα 4 νέα ταχύπλοα σκάφη MARK V από τις Η.Π.Α. και κατασκευάζονται νέα ήδη.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Η βασικότερη όμως προπαρασκευή έγινε με τις επιλογές των νέων Αρχηγών Επιτελείων και του νέου Α/ΓΕΕΘΑ. Μία κυβέρνηση η οποία θέλει να δώσει πνοή μαχητικής ισχύος, δε μπορεί αν το κάνει αν δεν τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Η επιλογή του κ. Στεφανή( πρώην Α/ΓΕΣ) ως Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου, αποτελούν ίσως τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

Στην πρόσφατη κρίση που έλαβε χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτέλεσε άριστα την αποστολή της απόκρουσης της υβριδικής επιθετικής τουρκικής ενέργειας ενώ και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. συνέβαλαν άριστα σε ότι τις αφορούσε ως προς την απειλή αυτή. Όλη η Τουρκική προσπάθεια κινήθηκε στα πολύ λεπτά όρια του ξεσπάσματος κανονικής πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα. Ο επαγγελματισμός που επέδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από την Ανώτατη Ηγεσία μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη στον Έβρο και των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., απέτρεψαν τα χειρότερα.

Από την ανάληψη των ηνίων της χώρας από την νέα κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να φέρουν σταδιακά όλα τα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρως αξιόμαχη κατάσταση καθώς επίσης ότι θα κινούνταν για την προμήθεια νέου, κρίσιμου υλικού όπως οι διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες Belh@ra, την επιθυμία για τα Ticonderoga, προμήθεια οχημάτων Μ 1117 και Bradley, τα UAV από το Ισραήλ και άλλα.

ΑΟΖ

Οι κινήσεις της Τουρκίας ενέτειναν ακόμα περισσότερο την αντίδραση από ελληνικής πλευράς, η οποία προχώρησε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ με Ιταλία και κινείται ταχύτατα με Ισραήλ και Αίγυπτο στο διπλωματικό πεδίο, απόρροια ακριβώς της μεγαλύτερης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεισφέρουν σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση σε υλικό μετά από μία γεμάτη δεκαετία χωρίς εξοπλισμούς και αύξηση της θητείας για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων πρώτης γραμμής.

Η κόντρα με την Τουρκία θα συνεχιστεί το επόμενο 3μηνο.

Πηγή: El.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact