ΕΛΛΑΔΑ

Για πρώτη φορά πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας -Με φεμινιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις [εικόνες]

Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση των γυναικών, από τη 1:00 μ.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:30 μ.μ., προκήρυξε σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία με κατεύθυνση προς τη Βουλή συμμετέχουν επίσης φεμινιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Οι δρόμοι κλείνουν τμηματικά

Όπως σημειώνουν, η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για να “γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή”, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση των γυναικών, από τη 1:00 μ.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας

Πανναττική στάση εργασίας από τη 1.00 μ.μ. έως τις 3.00 μ.μ. κήρυξε επίσης η ΓΣΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει την συμμετοχή των εργαζομένων. Η εν λόγω κινητοποίηση διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχες δράσεις βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία με κατεύθυνση προς τη Βουλή συμμετέχουν επίσης φεμινιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Τα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης είναι τα εξής: 

-Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών. 

-Ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης σε βάρος των γυναικών, μαζί και με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων

-Σταθερή και πλήρη εργασία κ συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους, προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες 

-Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

-Ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης

-Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική ισότητα και την ίση μεταχείριση, διασφάλιση των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας και της ολικής μετενέργειας των όρων ΣΣΕ υπέρ των εργαζομένων.

-Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από κατασταλτικές πράξεις ποινικοποίησής και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης κ υποδηλωμένης εργασίας

-Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές)

-Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας ευάλωτων σε διακρίσεις ομάδων (γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ, μετανάστες)

-Μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των εργαζόμενων μητέρων, της μητρότητας και της οικογένειας

-Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας

-Αποτελεσματική πρόσβαση στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη στα θύματα διακρίσεων

-Δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών

Με βασικό σύνθημα «Στοπ στις σεξιστικές διακρίσεις», οι περίπου 1.000 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στην πορεία κινούνται μέσω της οδού Σταδίου προς τη Βουλή. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται τμηματικά.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναικάς θα πραγματοποιηθούν στις 6.00 το απόγευμα από την αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία “Ροσιναντε” και την Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών αντίστοιχα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact