ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για συμφωνία «σκούπα» στη Ρίγα ο Τσίπρας

Έχοντας στις βαλίτσες του την πρόοδο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων τεχνικών κλιμακίων και με το μυαλό στην τριμερή με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει το πρωί της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας για την Σύνοδο Κορυφής που ή θα δώσει το πράσινο φως για μία άμεση λύση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή θα βάλει τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην τετράμηνη διαπραγμάτευση, μετά από οβιδιακά σκαμπανεβάσματα, χαρακτηρίζονται σημαντικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της συμφωνίας.

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ανοιχτά ότι η δόση του ΔΝΤ, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να πληρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μία συνολική λύση – «σκούπα» για την Ελλάδα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ηγετών, που θα άρει με πολιτική παρέμβαση τα όποια αγκάθια παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Βάση της συζήτησης που θα έχουν οι τρεις πλευρές, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι θα είναι το προσχέδιο Γιούνκερ, το οποίο παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι είναι υπαρκτό και αποτελεί τον πυλώνα των διαπραγματεύσεων, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει μία τελική λύση.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πρωτοβουλία Γιούνκερ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων και δη της ελληνικής κυβέρνησης που «βλέπει» μία σολομώντεια λύση διαχειρίσιμη στο εσωτερικό καθώς μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει.

Η ταύτιση των θέσεων για ένα οπισθοβαρές πρόγραμμα με πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα δύο πρώτα χρόνια καθιστά για την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο Γιούνκερ εξαιρετικά «θελκτικό» καθώς εξασφαλίζεται πολιτικός χρόνος για την διεξαγωγή και ολοκλήρωση του προγράμματός της παράλληλα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα τα μέτρα που προβλέπονται είναι υπαρκτά (ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ, κα) αλλά εκτιμάται ότι δεν αποτελούν απροσπέλαστα εμπόδια.

Σε εξέχουσα θέση στην τριμερή με Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ανάπτυξης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να συνδυάσει το όποιο πρόγραμμα – λύση με ένα σαφές αναπτυξιακό πρόσημο για την ελληνική οικονομία μέσα από κάποιο ειδικό «πακέτο» καθώς και με την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για την βιωσιμότητα του.

Με την ίδια διάθεση για μία οριστική λύση, παρά τις προσπάθειες ναρκοθέτησης των διαπραγματεύσεων που καταγγέλλουν από την κυβέρνηση δείχνοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσέρχονται την ίδια ώρα και οι άλλες δύο πλευρές της τριμερούς, με την Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg να ετοιμάζει διάγγελμα για την ανάγκη στήριξης προς την Ελλάδα. Η προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά ώστε να προκύψει μία συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, την ώρα που συναντά σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact