ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Τουρκία ξανάρχισε να εξοπλίζει τρομοκράτες της Ιντλίμπ;

Τις τελευταίες ημέρες, ο τουρκικός στρατός άρχισε να στέλνει εξοπλισμό και όπλα στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Οι νέες τουρκικές προμήθειες όπλων στις πολιτοφυλακές τζιχαντιστών έρχονται καθώς η Ιντλίμπ αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο προπύργιο των τρομοκρατών στον κόσμο.

Σύμφωνα με συριακές πηγές, που επικαλείται το ιρανικό, σιιτικό πρακτορείο ειδήσεων ABNA, δεκάδες φορτηγά με διάφορα όπλα και προμήθειες επιμελητείας, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων, αντιαρματικών πυρομαχικών και προηγμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μπετόν, πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα Bab Al-Hawa και παρέδωσαν τα φορτία τους σε τρομοκρατικές ομάδες στην Ιντλίμπ.

Τι αναζητά όμως η Άγκυρα πίσω από νέες προμήθειες όπλων σε τρομοκράτες στην Ιντλίμπ;

Ρωσία-ΗΠΑ δυσαρεστημένες με τις τουρκικές εισβολές στο βόρειο τμήμα της Συρίας

Αναμφίβολα, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Τουρκίας πίσω από την αποστολή όπλων στη βόρεια Συρία είναι να καλύψει την πρόσφατη αποτυχία της να επιτεθεί σε νέες περιοχές στη βόρεια Συρία. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν φήμες για επικείμενο νέο γύρο τουρκικής στρατιωτικής δράσης στις περιοχές του Ταλ Ριφάτ, του Σρι Κάνι και του Τελ Αμπιάντ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα σε μια σύνοδο κορυφής της G20 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Φυσικά, το σχέδιο συνάντησε την έντονη αντίθεση της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, η Μόσχα έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε νέα τουρκική επίθεση σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κουρδικής πλειοψηφίας. Ακόμη περισσότερο, πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε θέσεις των δυνάμεων της Hayat Taxrir al-Sham (HTS) που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, με τις νέες προμήθειες όπλων στην Ιντλίμπ, είναι πιθανό, πρώτον, η Άγκυρα να θέλει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της μέσω των μαχητών πληρεξουσίων της και δεύτερον να διορθώσει το κατεστραμμένο πολιτικό και στρατιωτικό της κύρος μεταξύ άλλων παραγόντων και επίσης μεταξύ των πιστών της τρομοκρατών, λέγοντας ότι τα σχέδιά της για ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία είναι ακλόνητα.

Επιδιώκει να διατηρήσει την Ιντλίμπ ως την κύρια βάση ισχύος της στις εξισώσεις στα συριακά πεδία μάχης

Ως αποτέλεσμα των πολιτικών, διπλωματικών και εξισώσεων στο πεδίο μάχης της Συρίας τα τελευταία δύο χρόνια, κατέστη σαφές για την Άγκυρα ότι δεν θα έχει θέση στο μέλλον της Συρίας. Τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου και η ισορροπία δυνάμεων στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η επιστροφή των εδαφών που κατέχει η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της στη συριακή κεντρική κυβέρνηση είναι αναπόφευκτη. Σε μια τέτοια κατάσταση, η Τουρκία σκοπεύει να κατευθύνει τις εξισώσεις πεδίου της Συρίας σύμφωνα με τους στόχους της, στέλνοντας νέα όπλα και δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα και άλλοι Σύροι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση στην επαρχία Ιντλίμπ, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού και της σημαντικής παρουσίας ομάδων τζιχαντιστών, θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Ως εκ τούτου, οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις επιδιώκουν όλο και περισσότερο να επιλύσουν την κρίση της Ιντλίμπ μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων και να αποφύγουν τον πόλεμο. Έχοντας επίγνωση αυτού, η Τουρκία προσπαθεί τώρα να διατηρήσει το ατού της στις συριακές εξισώσεις ενισχύοντας τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει στην Ιντλίμπ.

Ενίσχυση της θέσης των μαχητών

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν διάφορες αναφορές για εσωτερικές μάχες μεταξύ των διαφόρων ομάδων τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ. Στα μέσα Νοεμβρίου, μεγάλος αριθμός μαχητών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών στις βόρειες επαρχίες Χασάκα και Ράκα. Σύμφωνα με αναφορές, εκείνη την περίοδο, έλαβαν χώρα αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών που συνδέονται με τη Μεραρχία Hamza, μια ένοπλη φατρία που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και εκπαιδεύεται από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ-Αΐν.

Επίσης, αναφορές αποκαλύπτουν ότι τους τελευταίους μήνες, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ στοιχείων από την Ahrar Al-Sharqia και τη Λεγεώνα του Λεβάντε, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στην Αΐν Ισά, στο αλ-Σιρκαράκ και το Τελ Χαμάμ ετ-Τουρκμέν στη Ράκα. Οι νέες προμήθειες όπλων φαίνεται να στοχεύουν στην ενίσχυση της τουρκικής θέσης στην Ιντλίμπ, πέραν του να αποτρέψουν την πιθανότητα συγκρούσεων μεταξύ ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την Άγκυρα και τη διαφύλαξη των θέσεων τους έναντι τυχόν επιθέσεων από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του. Οι πιθανότητες είναι ότι η Τουρκία θα παραδώσει τα όπλα σε ομάδες που ήταν σε αδύναμη θέση στις πρόσφατες εσωκομματικές συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ-Πέτρος Κράνιας

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact