ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Καμμένος βγάζει το στρατό σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και βόρεια σύνορα

Σειρά δράσεων αναπτύσσει ο Στρατός Ξηράς στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και εξύψωσης του ηθικού στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών των βορείων συνόρων μας.

Με τις εν λόγω δράσεις, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των μέτρων επιτήρησης της μεθορίου και η επίδειξη παρουσίας/αποτροπής στα βόρεια σύνορα μας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Την πρόοδο των δράσεων στην Ήπειρο έλεγξε, χθες, ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία στα Ιωάννινα και στα φυλάκια της μεθορίου.

Επίσης, το πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Καμμένου, υποβλήθηκαν αιτήσεις από δήμους της περιοχής για συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της ΜΟΜΚΑ, για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας. Όλα τα αιτήματα έχουν καταγραφεί και θα εξετασθούν από στελέχη του Μηχανικού που θα μεταβούν επί τόπου για την αξιολόγηση και τον προγραμματισμό τους, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δράσεις του Στρατού σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία είχαν αποφασισθεί σε ανάλογη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περιοχή, στις 8 Ιουνίου 2015, και αφορούν:

«1. Στην πραγματοποίηση επιχειρησιακών αναγνωρίσεων στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία, καθώς και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων των τμημάτων της Αεροπορίας Στρατού.

2. Στη διάθεση ελικοπτέρου UH-1H Huey κατ’ ελάχιστον μία φορά κάθε μήνα, για τη διεξαγωγή αναγνωριστικών περιπολιών από διοικητές, επιτελείς καθώς και προσωπικό των μονάδων εκστρατείας της 8ης και 9ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) καθώς και της 1ης Στρατιάς στις περιοχές ευθύνης τους, και προσγείωση κοντά σε χωριά και οικισμούς και συνάντηση τους με κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

3. Στην εκτέλεση ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας και ενεργοποίησης της Δύναμης «Δ», στις εν λόγω περιοχές, κατόπιν προτάσεως του ΓΕΣ και διαταγής του ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον ενίσχυση της παρουσίας του Στρατού Ξηράς, με τη διεξαγωγή ασκήσεων από μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων.

4. Στην καθιέρωση της «Ημέρας Αποτροπής», αρχής γενομένης από τον Ιούνιο 2016, μια φορά κάθε μήνα επί διημέρου, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται κινήσεις του προσωπικού στην παραμεθόριο , επανδρώσεις φυλακίων και εκτέλεση τακτικών ασκήσεων μετά στρατευμάτων μικρών κλιμακίων.

5. Στην αύξηση του αριθμού των κινήσεων των εποχούμενων περιπόλων ανά σχηματισμό, με έμφαση στη διέλευση τους μέσα από οικισμούς και χωριά και την επαφή με την τοπική κοινωνία.

6. Στην εξέταση της δυνατότητας – σκοπιμότητας επαναλειτουργίας του 625 μηχανοποιημένου τάγματος Πεζικού ως κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων -ειδικού κέντρου εκπαίδευσης.

7. Σε ότι αφορά στο προσωπικό (Μόνιμο – Στρατεύσιμο) που υπηρετεί στις εν λόγω περιοχές:

α. Μόνιμο Προσωπικό: Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εξορθολογισμού του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων – Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών των Σχηματισμών με την υλοποίηση εκτάκτων μεταθέσεων εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου ισοσταθμικά να διατηρούν το αυτό ποσοστό επάνδρωσης.

β. Στρατεύσιμο Προσωπικό: Για προικοδότηση κυρίως των Μονάδων Προκαλύψεως, το ΓΕΣ έχει σταδιακά αυξήσει, σε ποσοστό έως 20% σε σύγκριση με το 2015, τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών θητείας σε Μονάδες της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ, με οπλίτες που κατάγονται από την περιοχή, καθώς και με οπλίτες που εμπίπτουν σε κατ’ εξαίρεση μετάθεση με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα για την 2016 Δ’ ΕΣΣΟ, η οποία αριθμητικά είναι μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, τοποθετήθηκε στους εν λόγω Σχηματισμούς το 40% της τοποθετημένης δύναμης, με επακόλουθο το ποσοστό επάνδρωσης ειρηνικής περιόδου των υπόψη Ταξιαρχιών να αυξηθεί σημαντικά.

γ. Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση με προσωπικό εξειδικευμένων Ειδικοτήτων (Ιατροί άνευ ειδικότητας, Χειριστές Μηχανημάτων, Μάγειρες, κλπ) με έκτακτες μεταθέσεις οπλιτών θητείας της 2016 Β’ ΕΣΣΟ οι οποίοι συμπληρώνουν 5 μήνες θητείας, εντός μηνός Σεπτεμβρίου 2016.».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact