ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο πρόεδρος Ντουτέρτε «διαολόστειλε» απεσταλμένο του ΟΗΕ

Τι τον έβγαλε εκτός εαυτού

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε είπε σε έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο οποίος επεσήμανε πως απειλείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, «να πάει στον διάολο».

Τον προηγούμενο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της δικαστού Μαρία Λούρδες Σερένο, την οποία ο Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει «εχθρό» επειδή έχει καταψηφίσει αμφιλεγόμενες προτάσεις της κυβέρνησης, με τη δικαιολογία ότι υπήρξαν παραβιάσεις στον τρόπο διορισμού της.

Η αποπομπή της στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στους άλλους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και στα μέλη της δικαστικής εξουσίας, εκτίμησε την Παρασκευή ο Ντιέγκο Γκαρσία Σαγιάν ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Πείτε του να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας μου. Μπορεί να πάει στον διάολο», απάντησε χθες Σάββατο βράδυ ο Ντουτέρτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την απόφαση να αποπεμφθεί η Σερένο.

Η πρώτη γυναίκα που προήδρευσε του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων, η Σερένο είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Ντουτέρτε επειδή έχουν επικρίνει τις πολιτικές του και κυρίως τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά των ναρκωτικών.

Η Σερένο πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατηγορίες ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων, ενώ ο Ντουτέρτε είχε ζητήσει τον Απρίλιο από τους βουλευτές «να επιταχύνουν» τη διαδικασία εναντίον της. Κατηγορείται ότι δεν κατέβαλε φόρους ύψους δύο εκατομμυρίων πέσος (40.000 δολάρια) και ότι παραποίησε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ντουτέρτε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι προσπαθεί να εξοντώσει τους αντιπάλους του και να κυβερνήσει με απολυταρχικό τρόπο τις Φιλιππίνες.

Η Σερένο είχε επικρίνει ανοικτά την εκστρατεία του Φιλιππινέζου προέδρου κατά των ναρκωτικών, ενώ είχε εκφράσει την ανησυχία της μετά τις καταγγελίες του Ντουτέρτε ότι επτά δικαστές, τους οποίους είχε κατονομάσει, εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο Ντουτέρτε απάντησε απειλώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Μετά τον Ιούνιο του 2016 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε η αστυνομία των Φιλιππίνων έχει σκοτώσει, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια, περίπου 4.200 ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή να είναι εθισμένοι. Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τριπλάσιος.

Ο Γκαρσία- Σαγιάν εκτίμησε την Παρασκευή ότι οι δημόσιες απειλές εναντίον της Σερένο «στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους δικαστές στις Φιλιππίνες: στον λεγόμενο “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” είτε είστε μαζί μου, είτε εναντίον μου».

Το 2017 ο Ντουτέρτε είχε καταφερθεί εναντίον μιας άλλης απεσταλμένης του ΟΗΕ, της Ανιές Καλαμάρ, της ειδικής εισηγήτριας για τις αυθαίρετες ή συνοπτικές εκτελέσεις, την οποία είχε προσβάλει και είχε απειλήσει να χαστουκίσει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact