ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Γιατί πετάει το μάτι μας; Γιατί ανατριχιάζουμε;

Είναι αρκετά ενοχλητικό όμως λίγοι γνωρίζουν πού οφείλεται, πώς ονομάζεται και γιατί εκδηλώνεται.

Το φαινόμενο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως μυοκυμία βλεφάρου. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί στο κάτω βλέφαρο και οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου. Η κούραση, το στρες και η καφεΐνη αυξάνουν τις πιθανότητες να το πάθουμε. Το ίδιο συμβαίνει αν κουράζουμε πολύ τα μάτια μας, δεν τρεφόμαστε σωστά, πίνουμε πολύ αλκοόλ και έχουμε αλλεργίες. Φυσικά δεν είναι επικίνδυνο και μπορούμε να τα αποφύγουμε μειώνοντας τον καφέ και τα αλκοόλ που καταναλώνουμε και αφιερώνοντας αρκετές ώρες στον ύπνο.

Δείτε την απάντηση σε τρία ακόμη συχνά ερωτήματα που μας απασχολούν εδώ και χρόνια!

– Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, τα κύτταρα του λαχανικού απελευθερώνουν ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (propanethial sulfoxide). Όταν το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, αντιδρά με τα δάκρυα ώστε να παραχθεί θειικό οξύ. Η αντίδραση αυτή προκαλεί ήπιο πόνο. Έτσι, ο εγκέφαλός μας αποστέλλει σήματα στους αδένες του ματιού για να παραχθούν περισσότερα δάκρυα που θα απομακρύνουν την ουσία. Η αντίδραση αυτή είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας για το σώμα μας. Μπορούμε να βάλουμε για λίγο το κρεμμύδι στο ψυγείο πριν το κόψουμε, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ενζύμου.

– Γιατί ανατριχιάζουμε;

Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο αυτό τριχανόρθωση και συμβαίνει όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε. Ένας μικροσκοπικός μυς στη βάση κάθε τρίχας συστέλλεται και μοιάζει με ένα μικρό εξόγκωμα στην επιδερμίδα μας.

– Τι προκαλεί το μούδιασμα

Ονομάζεται επίσημα παραισθησία και οφείλεται στην απόφραξη της ροής του αίματος σε ένα πιεσμένο νεύρο. Εάν καθόμαστε για πολλή ώρα σε μία στάση (π.χ. σταυροπόδι) μπορεί να ασκήσουμε υπερβολική πίεση σε ένα νεύρο, εμποδίζοντας την αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact