Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι ενήλικες προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους και να μειώσουν τους κινδύνους εξέδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE).
Σύμφωνα με αυτές, η σημαντική μείωση του αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωσή του».
Ειδικά οι μεσήλικες που θέλουν να προστατευτούν από την άνοια, πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, να χάσουν βάρος, να κόψουν το κάπνισμα και να αρχίσουν τη γυμναστική.
Όπως εξηγεί το NICE, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό όταν το θέμα είναι η προστασία από την άνοια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όσοι πίνουν μέτριες ποσότητες (ένα ποτό την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια, τονίζει.
Επιπλέον, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή και ότι το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μυαλού.
Σε παγκόσμια έκθεση που είχε δοθεί πέρυσι στη δημοσιότητα, ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε υπολογίσει ότι με αυτού του είδους τα μέτρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ένα στα τρία έως ένα στα δύο κρούσματα άνοιας παγκοσμίως.
«Είναι γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ, η καθιστική ζωή, τα περιττά κιλά και το κάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι αυξάνουν και τις πιθανότητες εκδηλώσεως άνοιας», δήλωσε ο δρ Τζων Μπράιτον, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέγραψε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.
«Ακόμα και οι μικρές αλλά συστηματικές αλλαγές, όπως η οριστική διακοπή της χρήσης ανελκυστήρων, μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για το μυαλό αλλά γενικότερα για την υγεία στην μέση και την τρίτη ηλικία».
Υπολογίζεται ότι 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας 1,7 εκατομμύρια ασθενείς.
Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι 200.000 Έλληνες έχουν άνοια, με το 55-60% από αυτούς να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.