ΚΟΣΜΟΣ

Γιατσενιούκ: Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο


Η χώρα χρειάζεται επιπλέον 5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και ίσως χρειαστεί να εισάγει ποσότητες άνθρακα, είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός

H Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα, με χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, που υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και ίσως χρειαστεί να εισάγει ποσότητες άνθρακα εξαιτίας των συγκρούσεων στις βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

Οι πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία έχουν αναγκάσει τα ανθρακωρυχεία να μειώσουν την παραγωγή τους ή να κλείσουν, βάζοντας σε κίνδυνο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, που εφοδίασε την Ουκρανία με περίπου τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου που η χώρα κατανάλωσε πέρυσι, διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου την 16η Ιουνίου εξαιτίας της διμερούς διαμάχης για τις τιμές, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Όχι… η κατάσταση (το χειμώνα) θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ουκρανία, καθαρός εξαγωγέας άνθρακα που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ποσότητες αυτού του καυσίμου από άλλες χώρες, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει πληγεί από τις συγκρούσεις με τις υποδομές να έχουν καταστραφεί από τα πυρά του πυροβολικού και τα δίκτυα εφοδιασμού να έχουν υποστεί ζημιές.

Σχεδόν τα μισά από 115 ανθρακωρυχεία στην Ουκρανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό του καυσίμου αυτού στην Ευρώπη, έχουν διακόψει την παραγωγή, η οποία έχει μειωθεί κατά 22% σε ετήσια βάση το Ιούλιο και ανήλθε σε 5,6 εκατομμύρια τόνους.

«Τα ορυχεία έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς, δεν υπάρχει λοιπόν παραγωγή θερμικού άνθρακα… Χωρίς τον εφοδιασμό των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας» τόνισε ο Γιατσενιούκ.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact