ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη- Δεν είναι αρκετά κοινωνική

Καθοριστικοί για την Ευρώπη είναι οι επόμενοι δώδεκα μήνες ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να μην πληγεί η οικονομική ανάπτυξη.

Από το βήμα του κοινοβουλίου ο κ. Γιούνκερ ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προτείνοντας παράλληλα, την αύξηση του επενδυτικού ταμείου της Ε.Ε. στα 620 δισ. ευρώ.

«Το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμόζεται ευρηματικά και προς όφελος της Ε.Ε., προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη» εξήγησε, ενώ ασκώντας έντονη κριτική στον λαϊκισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του προφίλ της Ευρώπης.

Αλληλεγγύη- πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρότεινε τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης»,  το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη. Επιπλέον ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της. Περιγράφοντας το όραμά του για την Ε.Ε., σημείωσε την ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη – μέλη και όχι εναντίον τους». «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι προς το συμφέρον των κρατών – μελών» συνέχισε και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιλέξει το μονοπάτι του εθνικισμού. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ενοποίησης και να περιορίσουμε τον χώρο ανάπτυξης του λαϊκισμού» σημείωσε στη συνέχεια.

Ανεργία

Περιγράφοντας την κατάσταση της οικονομίας, παραδέχθηκε ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ το χρέος συνεχίζει να συνιστά «εμπόδιο» στην ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, πρότεινε μία «θετική ατζέντα» για τους επόμενους 12 μήνες, στην οποία περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός τόσο της διάρκειας (έως το 2022), όσο και των πόρων (620 δισ. ευρώ) του προγράμματος επενδύσεων της Ε.Ε. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού» σχολίασε σχετικά.

Φορολογία
Σχετικά με τη φορολογική δικαιοσύνη, κατέστησε σαφές ότι «κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, θα πρέπει να καταβάλλει φόρους, στη χώρα παράγει κέρδη». Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, διαμηνύοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι “άγρια δύση”, αλλά μία κοινωνική οικονομία», ενώ ζήτησε την εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων στις αποδοχές των εργαζομένων.

Τράπεζες-ΕΚΤ

Οι χώρες της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν φέτος 50 δισ. ευρώ χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ο κ. Γιούνκερ και αναφερόμενος στο ζήτημα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών και επισήμανε ότι ένα ενιαίο σύστημα θα καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Brexit

Όσον αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι το Brexit δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. «Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. να λάβουν επιτέλους μορφή» υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει “α λα καρτ” πρόσβαση στην ενιαία αγορά». Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, την οποία χαρακτήρισε ως την «καλύτερη δυνατή», ενώ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την άμεση υλοποίησή της.

Ασφάλεια- άμυνα

Στο «μέτωπο» της ασφάλειας, ο κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι εφεξής, όποιος εισέρχεται ή αποχωρεί από την Ε.Ε. θα καταγράφεται, ενώ ιδιαίτερη σημασία προσέδωσε και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Εξωτερικών.   Επίσης, προέκρινε τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε. θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

Κυπριακό

Ο κ. Γιούνκερ εστίασε και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξηγώντας ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ενοποίηση του νησιού. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και γι’ αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, κατέστησε αναγκαία τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact