ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γλιτώσετε το τέλος επιτηδεύματος

Για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πραγματική ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητας μέχρι και σήμερα επιτρέπεται η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης εργασιών. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώνει την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Η διαδικασία της «Διακοπής των εργασιών» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί μια σειρά από δικαιολογητικά, ενώ θα πρέπει να περάσετε από αρκετά τμήματα της ΔΟΥ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η διαδικασία γίνεται στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Απαιτείται φυσική παρουσία με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής σας από ΚΕΠ ή Αστυνομία. Συμπλήρωση του εντύπου Μ4. Θα συμπληρώσετε προσωπικά στοιχεία και την αιτία της διακοπής όπου μπορείτε να αναγράψετε απλώς «παύση εργασιών». Για να είναι εμπρόθεσμη η δήλωση διακοπής εργασιών, η ένδειξη «Ημερ/νία Διακοπής» δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 ημερών από την ημέρα της επίσκεψής σας στη ΔΟΥ, για τη δήλωση της διακοπής. Ο υπάλληλος στο Μητρώο, όπου κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία. Δίνει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο θα πρέπει να περάσει από διάφορα τμήματα της εφορίας για τις απαραίτητες υπογραφές. Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Β1 για τα τιμολόγια κ.λπ. Στα τμήματα της ΔΟΥ που θα επισκεφθείτε είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται και το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ, όπου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωσή του με τα παρακάτω δεδομένα: «ότι κατά την ημέρα αυτή η επιχείρηση δεν διαθέτει πάγια στοιχεία και η επιχείρηση επίσης ΔΕΝ διαθέτει επαγγελματικό αυτοκίνητο» όπως επίσης και «η επιχείρησή μου…… οδός…… ΑΦΜ…… ΔΟΥ… διακόπτει οριστικά την λειτουργία της στις…… και στα στοιχεία & βιβλία της επιχείρησης που διέκοψα θα βρίσκονται επί της οδού……». Μετά τις υπογραφές που θα πάρετε από τα τμήματα καταλήγετε και πάλι στο Τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνετε τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Σημειώστε ακόμη ότι:

Σε περίπτωση διακοπής ατομικής επιχείρησης που χρησιμοποιούσε ταμειακή μηχανή (ΦΤΜ) ή φορολογικό μηχανισμό, θα απαιτηθεί πριν από την επίσκεψή σας στη ΔΟΥ να καλέσετε τεχνικό (από την εταιρεία που την προμηθευτήκατε) να κάνει ανάγνωση της μνήμης της και μετά να δηλώσετε τη διακοπή της ΦΤΜ στο Taxis. Επίσης για τη ΦΤΜ θα χρειαστεί να κάνετε αυτοπαράδοση, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί από το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ το σχετικό παραστατικό.

newsbeast.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact