ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πότε θα ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος

Τι εκτιμούν για την Όμικρον οι διεθνείς αγορές

Στην εκτίμηση ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον θα εξασθενήσει σημαντικά έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2022 προχωρά η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση.

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον, στη Νότια Αφρική τον περασμένο Νοέμβριο, αναγκάστηκε να υποβαθμίσει ελαφρώς την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ, με βάση την υπόθεση ότι οι οικονομικές της επιπτώσεις θα ήταν παρόμοιες της παραλλαγής Δέλτα.

Σε γενικές γραμμές, προσθέτει η Goldman Sachs, κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά και αρκετά πιο ήπια.

Επιπλέον, ο αριθμός τόσο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και των νοσηλειών, βρίσκεται σε πτωτική τροχιά όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και στο Λονδίνο, που είναι το πρώτο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου που είχε μεγάλη εξάπλωση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, θα έχουμε αφήσει σε πίσω μας τις οικονομικές επιπτώσεις της Όμικρον έως το τέλος του α’ τριμήνου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Όσο για την Ευρωζώνη, η αμερικανική τράπεζα δηλώνει αισιόδοξη και προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα ξεπεράσει τις προκλήσεις από την αύξηση των κρουσμάτων και την άνοδο των ενεργειακών τιμών, θα σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ.

Αυτό θα συμβεί γιατί η Ευρώπη έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, αφού το ΑΕΠ παραμένει κάτω από την πορεία που διέγραφε πριν την πανδημία, η αγορά εργασίας είναι λιγότερο «σφικτή» και ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman σημειώνει ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να είναι επεκτατικές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα τονώσει σημαντικά τη χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων φέτος, γεγονός που θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες του Νότου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% για πολύ καιρό ακόμη, σχεδόν σίγουρα για ολό0κληρο το 2022 και ενδεχομένως και για το 2023.

Για τις ΗΠΑ, η Goldman τονίζει ότι τον τελευταίο μήνα είναι η οικονομία για την οποία έχει υποβαθμίσει περισσότερο τις προβλέψεις γιατί εγκατέλειψε την υπόθεση εφαρμογής ενός συνολικού δημοσιονομικού πακέτου.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ότι πλέον η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το μέτρο επιστροφής φόρου για κάθε παιδί έως 3.600 δολάρια , που συνολικά είναι ύψους 180 δις. δολαρίων σε ετησιοποιημένα εισοδήματα ή 0,7% του ΑΕΠ, θα λήξει το 2022. Θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τη ζήτηση επειδή αφορά σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, η ομαλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά τα πρωτοφανή μέτρα ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών, είναι ο βασικός λόγος που η Goldman πιστεύει ότι η ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιβραδύνει σε σημείο λίγο πάνω από την πορεία που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact