ΕΛΛΑΔΑ

Γολγοθάς για επιστροφή «φουσκωμένου» ΦΑΠ

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία του πολίτη απέναντι στο κράτος, ακόμα και όταν έχει δικαιωθεί πλήρως δικαστικά, καθώς οι φορολογικές αρχές, δεν είναι υποχρεωμένες να του επιστρέψουν αυτόματα το ποσό που του χρωστούν από τις «φουσκωμένες«» τιμές των ακινήτων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών, με ποιες διαδικασίες πρέπει να επιστραφούν χρήματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωσαν διογκωμένους φόρους και ακυρώθηκαν δικαστικά, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε – κατα πλειοψηφία – ότι οι φορολογικές αρχές δεν είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν από μόνες τους τις σχετικές διαδικασίες, παρά μόνο εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για να τροποποιηθεί το σχετικό εκκαθαριστικό τους.

Ο νέος γύρος ταλαιπωρίας που μάλλον δεν ταιριάζει σε σύγχρονο κράτος δικαίου, αφορά κατ’αρχήν πληθώρα ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή της Ν.Μάκρης όμως στην πράξη θα έχει εφαρμογή σε άλλες όμορφες ζώνες και σε τουλάχιστον 40 περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει σε 620 ευρώ ανά τ.μ. την αξία ακινήτων στην περιοχή της Ν.Μάκρης μετά από προσφυγές κατοίκων που προσέβαλαν ως αντισυνταγματικό και »«φουσκωμένο» τον τότε υπολογισμό του ΦΑΠ για τα έτη 2011-2013.

Μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών συμμορφώθηκε επανυπολογίζοντας την αξία σε λιγότερο από το μισό ύψος, σε 300 ευρώ ανά τ.μ.

Τη διαφορά που προκύπτει από τη μείωση της τιμής και τελικά τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οφείλει το κράτος να επιστρέψει στους δικαιωθέντες πολίτες, με ιδιοκτησίες κατ’αρχήν στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας. Ωστόσο για τα μειωμένα εκκαθαριστικά της 3ετίας 2011-2013 όχι μόνο της Ν.Μάκρης, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές, πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να κινηθούν υποβάλλοντας νέες τροποποιητικές δηλώσεις εάν θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Ταλαιπωρία

Προφανώς σε ανάλογη διαδικασία ταλαιπωρίας θα χρειαστεί να μπουν και πολλοί ακόμα ιδιοκτήτες τριγύρω και άλλων περιοχών που πέτυχαν να ακυρώσουν την επίμαχη ΠΟΛ σε διάφορες ζώνες.

Αντίστοιχη προλβηματική διαδικασία συμμόρφωσης θα κινηθεί προφανώς και σε παρόμοιες δικαστικές ακυρώσεις που αφορούν «φουσκωμένες» τιμές ακινήτων, είτε εντός είτε εκτός αντικεμενικού συστήματος, ακόμα και αν το ίδιο το υπουργείο δώσει οδηγίες για μικρότερες τιμές με επανυπολογισμό αξιών.

Πηγή:Εθνος

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact