ΚΟΣΜΟΣ

«Γράψε για τα Δικαιώματα»

Εκατομμύρια υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη παγκόσμια ετήσια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου.

«Η εκστρατεία “Γράψε για τα Δικαιώματα”, διάρκειας δύο εβδομάδων, καλεί τους/τις ακτιβιστές/ριες να αναλάβουν δράση για λογαριασμό τεσσάρων ακτιβιστών και μιας κοινότητας που υπόκεινται σε βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων της αυθαίρετης κράτησης και των βασανιστηρίων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία- Ελληνικό Τμήμα.

Ακτιβιστές από όλες τις γωνιές του κόσμου θα υπογράφουν εκκλήσεις, θα γράψουν επιστολές, θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και θα δημοσιεύσουν tweets ζητώντας, μεταξύ άλλων: Την απόδοση δικαιοσύνης για την Παρασκευή Κοκόνη και την κοινότητα Ρομά στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την πλήρη αναγνώριση του κινήτρου μίσους πίσω από τις επιθέσεις που δέχθηκαν. Την απελευθέρωση του Mohamed Al-Roken καθηγητή, δικηγόρου και ακτιβιστή της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος είναι κρατούμενος συνείδησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της δράσης του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την κατάλληλη αποζημίωση και ιατρική βοήθεια για τα θύματα της κοινότητας Bhopal στην Ινδία. Την απελευθέρωση της Chelsea Manning, πληροφοριοδότη των ΗΠΑ, η οποία εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 35 ετών για τη διαρροή απόρρητου υλικού της αμερικάνικής κυβέρνησης στην ιστοσελίδα Wikileaks. Τη βελτίωση της πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα κορίτσια και τις γυναίκες της κοινότητας Mkhondo στη Νότια Αφρική οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας να παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Η εκστρατεία «Γράψε για τα Δικαιώματα» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2003. Από τότε, πολλοί ακτιβιστές που συμπεριλήφθησαν στην εκστρατεία έχουν απελευθερωθεί από τη φυλακή, ενώ για άλλους οι συνθήκες βελτιώθηκαν. Επίσης, έρευνες έχουν ξεκινήσει σε δεκάδες υποθέσεις αυθαίρετης και άδικης φυλάκισης, βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου), το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων στις 7 μμ στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα). Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις πέντε υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της Παρασκευής Κοκόνη και στα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από τις ΜΚΟ Human Rights Watch, Greenpeace, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), καθώς και ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, θύμα αστυνομικής βίας και υπόθεση του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων για το 2012. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact