ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Η ελληνική οικονομία έχει παραλύσει -Ούτε οι ξένοι επενδυτές δεν περίμεναν τέτοια ζημιά

Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου έπειτα από πέντε εβδομάδες «αργίας», αποτυπώνει κάτι περισσότερο από αυτό που υπέθεταν ή συνυπολόγιζαν οι ξένοι επενδυτές.

Οι έκτυπη εικόνα του ταμπλό με τα κόκκινα να περνούν το ένα μετά το άλλο, δείχνει, κατά τον Guardian, ότι η ζημιά που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είναι σημαντική – σε σημείο που η βρετανική εφημερίδα να την χαρακτηρίζει «παράλυση».

Οι απώλειες στο Χ.Α. ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες: καμία πρόβλεψη ξένων ή Ελλήνων επενδυτών δεν έπεσε έξω. Ο δείκτης έπεσε κατά 20%, όπως αναμενόταν, και οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα, πάλι όπως αναμενόταν.

Κι όμως, η συνολική εικόνα του Χρηματιστηρίου δείχνει αυτό που ακόμη και οι ξένοι επενδυτές δεν περίμεναν πως θα συμβεί σε αυτό το βάθος. Το ότι η ελληνική οικονομία, από την επιβολή των capital controls, και εντεύθεν βαδίζει στο κενό. Ο δείκτης Markit για το μεταποιητικό τομέα δείχνει πως η Ελλάδα εμφανίζει μια κατακόρυφη πτώση σε σημεία ρεκόρ (αρνητικών, βεβαίως). Οι δείκτες του οικονομικού κλίματος, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, πέφτουν καταδεικνύοντας τη συνολική εκτίμηση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς για την κατάσταση. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει παγώσει και φυσικά, ως κορυφή του παγόβουνου, ήρθε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο για να καταδείξει την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος του Markit, αναφέρει: «Η μεταποιητική παραγωγή κατέρρευσε τον Ιούλιο ως αποτέλεσμα της όξυνσης της ελληνικής κρίσης. Οι βιομηχανίες κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ σε νέες παραγγελίες, καθώς δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν τις πρώτες ύλες από τους προμηθευτές τους – ειδικά από το εξωτερικό. Το κλείσιμο των τραπεζών έπληξε την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, έπεσε σε σημαντικότατο βαθμό και η ζήτηση, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόβλημα να γίνει μεγαλύτερο και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη. Η μεταποίηση είναι ένα μικρό κομμάτι στη συνολική ελληνική παραγωγή, ωστόσο αυτή η απορρύθμιση έχει επίδραση στη συνολική εικόνα της οικονομίας της χώρας».

Από την μεριά του ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, σημειώνει: «Η κατάσταση της ελληνική οικονομίας αμέσως μετά την επιβολή των capital controls δείχνει να είναι χειρότερη από ότι είχαμε προβλέψει». Οι προβλέψεις του Λόινς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015 είναι αρκετά αρνητικές, καθώς βλέπει να καταγράφεται αρνητική ανάπτυξη (στο -4%). Μια εκτίμηση που είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουν υπολογίσει το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

«Ίσως, το πιο σημαντικό, είναι ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι το ίδιο άσχημη ως προς την ανάπτυξη. Χειρότερη από αυτή που υπολογίζουν οι δανειστές της Ελλάδας», συμπληρώνει ο Λόινς.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact