ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γυναίκα Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Όλο και φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με τα επόμενα 24ωρα να είναι πολύ κρίσιμα. Ο κ.Τσίπρας θα αποφασίσει για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν.

Έτσι, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (24 Αυγούστου) αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα διεξαχθούν άμεσα εκλογές, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, ή ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει μία από τις εισηγήσεις για ψήφο εμπιστοσύνης ή την λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Ωστόσο, σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , υπηρεσιακός Πρωθυπουργός  σύμφωνα με το νόμο θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Έτσι, για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό.

Πρόκειται για τη Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, την Πρόεδρο Αρείου Πάγου.

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου

Η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Στις επιστημονικές της εργασίες περιλαμβάνονται:

α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.

β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.

γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.

δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012

ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact