ΚΟΣΜΟΣ

H επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την χρηματοδότηση-γέφυρα

Τη χρηματοδότηση-«γέφυρα», ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ενέκριναν σήμερα ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και το Ecofin.

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει μία ευκαιρία στην Ελλάδα να θέσει την οικονομία της πάλι σε τροχιά» σχολίασε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών που σχετίζονται με την απόφαση να εγκριθεί επί της αρχής ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα γρήγορα βήματα νομοθέτησης που έκανε το ελληνικό κοινοβούλιο ως πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ακολουθώντας την επίσημη απόφαση που πήρε το συμβούλιο του ESM, οι θεσμοί εξουσιοδοτήθηκαν για την γρήγορη διαπραγμάτευση Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) που θα περιγράφει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην οικονομική βοήθεια.
Ευθυγραμμισμένο με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου, το Eurogroup συζήτησε το θέμα μιας πιθανής χρηματοδότησης γέφυρας για να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και την ΤτΕ και να τιμήσει τις υποχρεώσεις του τις επόμενες εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα καλωσορίζει την απόφαση του Συμβουλίου να εγκρίνει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως 7,16 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που είναι ήδη διαθέσιμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup συμφωνεί με την αρχή της μεταφοράς των κερδών του 2014 από τα ομόλογα SMP ώστε να τηρούνται σε λογαριασμό της ΕΚΤ προκειμένου να εξασφαλιστούν νομικά εκτελεστά δικαιώματα για να προστατευτούν μη μέλη της ευρωζώνης από τον κίνδυνο απώλειας από το πρόγραμμα του ESFM στην Ελλάδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με γράμμα από τον πρόεδρο του Eurogroup στον ESM. Τα κέρδη SMP θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά είτε ως αποζημίωση σε κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη σε περίπτωση ζημιάς ή θα επιστρέψουν στα κράτη μέλη αν δεν χρειαστούν. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει το δάνειο του ESFM τα διαθέσιμα εργαλεία για ανάκτηση χρέους και προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης θα χρησιμοποιηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι τα ρίσκα μη ολοκλήρωσης γρήγορα των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα του ESM παραμένουν πλήρως στην Ελλάδα.

Το Eurogroup καλωσορίζει την πολύ δημιουργική προσέγγιση που είχαν τα κράτη-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Το Eurogroup δεσμεύεται να εξασφαλίσει την κατάλληλη διαφάνεια και να ενισχύσει τη συνεργασία με αυτά τα κράτη. Επιβεβαιώνει ότι τα θέματα γενικής εφαρμογής περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ και τον EFSM θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν με εμπλοκή όλων των κρατών-μελών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact