ΚΟΣΜΟΣ

H Κίνα απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ με πόλεμο -Αφορμή η αμφισβητούμενη Νότια Θάλασσα

Υπό την απειλή ενός πολέμου βρίσκεται η Κίνα με αντίπαλος δέος τις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει κινεζική εφημερίδα που ανήκει στο κράτος και θεωρεί ως αφορμή την κατασκευή τεχνητών νησιών στα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Η Global Times, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσιεύει σήμερα editorial στο οποίο αναφέρει πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να τελειώσει τις εργασίες της, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά για την πιθανότητα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους ζητούν από το Πεκίνο να σταματήσει άμεσα την κατασκευή των τεχνητών νησιών.

«Αν η τελική πρόταση των ΗΠΑ είναι πως η Κίνα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως «η ένταση της σύγκρουσης θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που ο κόσμος συνήθως θεωρεί ‘προστριβή’».

Είναι χαρακτηριστικό πως το εν λόγω άρθρο, έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης λόγω της διεκδίκησης από την Κίνα εδάφους στο αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από περιοχές κοντά στα αμφιλεγόμενα νησιά Σπράτλι, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες ότι πυροδοτούν την αστάθεια.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μέσω της οποίας πραγματοποιείται θαλάσσιο εμπόριο ύψους 5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Την περιοχή διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Οι ΗΠΑ συχνά ζητούν από τους διεκδικητές να σταματήσουν τη διεκδίκηση των νησιών Σπράτλι, όμως κατηγορούν την Κίνα ότι κάνει εργασίες τέτοιας κλίμακας που επισκιάζουν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει εναέριους και θαλάσσιους περιορισμούς στα Σπράτλι όταν ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής των επτά τεχνητών νησιών της.

Η Κίνα έχει δηλώσει πως έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει ζώνη εναέριας αμυντικής αναγνώρισης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θέλει να το πράξει. Σύμφωνα με την Global Times, «τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι υπό έλεγχο» αν η Ουάσιγκτον λάβει υπ’ όψιν της την ειρηνική άνοδο της Κίνας. «Δεν θέλουμε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν όμως συμβεί θα πρέπει να το αποδεχθούμε».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact