ΚΟΣΜΟΣ

H οπτική πλάνη που εξαφανίζεται όσο περισσότερο την κοιτάς

Όχι, δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια σας

Μια νέα οπτική πλάνη αναδύθηκε στο πάντα ασίγαστο κοινωνικό δίκτυο Reddit και σε κάνει να αναρωτιέσαι για το τι σημαίνει τελικά πραγματικότητα.

Μπορεί αυτή να είναι βέβαια καινούρια, αλλά τέτοιες εικόνες είναι γνωστές τουλάχιστον από το 1804, όταν ο φιλόσοφος Ignaz Paul Vital Troxler περιέγραφε πώς μια εικόνα μπορεί να εξαφανιστεί αν καρφώσεις το βλέμμα σου πάνω της και κρατήσεις τα μάτια σου ακίνητα για μισό ή ένα λεπτό.

Και η εικόνα εξαφανίζεται πράγματι χωρίς να το καταλάβεις και όταν κινήσεις τους οφθαλμούς σου εμφανίζεται και πάλι μαγικά!

grhie1

Ο λόγος που εξαφανίζονται τα χρώματα δεν είναι οπτικός αλλά φυσιολογικός, καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να αγνοεί οπτικά ερεθίσματα που δεν αλλάζουν, κάτι που στην καθημερινότητά μας δεν παρουσιάζει πρόβλημα, όπως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ Derek Arnold στο Verge. Στο περιβάλλον μας τα μάτια κινούνται διαρκώς, όπως και το σώμα μας, κι έτσι κρατιούνται τα οπτικά ερεθίσματα ζωντανά.

Αυτό υποστηρίζει και η καθηγήτρια του SUNY Downstate Medical Center, Susana Martinez-Conde, μιλώντας για «νευρωνική προσαρμογή» σε ερεθίσματα που συνηθίζουν οι αισθήσεις μας και δεν δίνουν πια σημασία. Και μας λέει πως η εικόνα που εξαφανίζεται είναι όπως όταν φοράς κάλτσες: τις νιώθεις στο δέρμα σου όταν τις πρωτοβάλεις, όσο η μέρα προχωρά σταματάς όμως να τις αισθάνεται. Και όταν ακριβώς θελήσεις να τις νιώσεις, είναι και πάλι εκεί, στα πόδια σου.

Αν μάλιστα, μας λέει, τα χρώματα δεν εξαφανιστούν, δοκίμασε να κλείσεις το ένα σου μάτι και να καρφώσεις το άλλο στο κέντρο περίπου της εικόνας, καθώς είναι σίγουρο ότι οι απειροελάχιστες οφθαλμικές κινήσεις θα χαλάσουν την ψευδαίσθηση. Κι αν αυτό δεν δουλέψει, βάλε τον κέρσορα του ποντικιού σου στο κέντρο, για να είναι ευκολότερο να εστιάσεις κάπου…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact