ΚΟΣΜΟΣ

Η 11η Σεπτεμβρίου στοιχειώνει τους Αμερικανούς


Δεκατρία χρόνια μετά και παρά τις σταυροφορίες σε Ιράκ και Αφγανιστάν το 47% των πολιτών θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλειά τους από ποτέ – Η Αμερική είναι ασφαλής υποστηρίζει ο Ομπάμα

Ίσως για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί νιώθουν την ανάσα των εξτρεμιστών να καίει. Μετά την αποκάλυψη των μαζικών εκτελέσεων, των βιασμών, των αποκεφαλισμών, των φρικτών βασανιστηρίων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, η επέτειος από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο 13 χρόνια μετά, ξυπνά ακόμα πιο έντονα αισθήματα φόβου για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση των τζιχαντιστών που προελαύνουν στο Ιράκ και τη Συρία, για συστηματική γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου και την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναπτύσσει πλάνα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, οι Αμερικανοί πολίτες νιώθουν ανυπεράσπιστοι και μη ασφαλείς.

Μπορεί οι συγγενείς των θυμάτων να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μουσείο στη μνήμη των αγαπημένων τους που θα ανοίξει τις πύλες του στις οικογένειες των χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα, όμως, οι πολίτες αγωνιούν.

Έπειτα από τις φρικιαστικές δολοφονίες των δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ που καταγράφηκαν από κάμερα των εξτρεμιστών ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα στους Δυτικούς, το 47% των Αμερικανών πιστεύει πως οι ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής είναι λιγότερο ασφαλείς από πότε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικτύου NBC News και της Wall Street Journal, οι πολίτες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ είναι λιγότερο ασφαλείς από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, μόλις το 26% των Αμερικανών νιώθει πως οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ έξι στους δέκα πιστεύουν πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, υποστηρίζοντας πως η εξαφάνιση της οργάνωσης είναι προς όφελος του έθνους.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε το διάγγελμά του για το σχέδιο της κυβέρνησης κατά του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ασφαλείς υπενθυμίζοντας τις «επιτυχίες» των ενόπλων δυνάμεων με τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με τις επιθέσεις στην Υεμένη και τη Σομαλία και την επιστροφή των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μιλώντας, δε, ειδικά για την πιθανότητα τζιχαντιστές να έχουν ετοιμάσε κάποιο σχέδιο επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία από τις μυστικές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε ωστόσο σε χιλίαδες ξένους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Παρόλα αυτά επισήμανε ότι η τρομοκρατική απειλή δεν έχει εξαλειφθεί αλλά εμφανίστηκε σίγουργός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αρπάξουν το μέλλον σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Όλα αυτά, ενώ η φετινή θλιβερή επέτειος αναμένεται να είναι χαμηλών τόνων με ιδιωτικές τελετές και ελάχιστες εκδηλώσεις, εκ των οποίων η ανάγνωση των ονομάτων των 2.983 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους, η τήρηση ενός λεπτού σιγής την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος καρφώθηκε στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και τη στιγμή που το δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στον Νότιο Πύργο.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας, Τσάκ Χέιγκελ, και τον αρχηγό του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να παραστούν και οι συγγενείς των θυμάτων της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact