Είμαστε πιθανότατα στα πρόθυρα μιας πολύ «σκληρής» αιγυπτιακής στρατιωτικής αντίδρασης στη Λιβύη, αφού οι Τούρκοι απειλούν πραγματικά την «εθνική ασφάλεια» της Αιγύπτου μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Βατίγια.
«Η Αίγυπτος δεν θα ανεχθεί καμία απειλή στην εθνική της ασφάλεια και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Daily News Egypt και άλλο αραβικό ΜΜΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στο έδαφος σε οποιαδήποτε χώρα για να εξουδετερώσουμε την απειλή είτε κοντά στα σύνορά μας είτε αλλού», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η προχθεσινή συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι αξιολόγησε τις εθνικές απειλές που προκλήθηκαν από την ανάπτυξη Σύριων μισθοφόρων από την Τουρκία, καθώς και εξτρεμιστικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη», τόνισε ο ίδιος.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο τουρκικός ισχυρισμός ότι η παρέμβασή της Τουρκίας στη Λιβύη αφορά προστασία των συνόρων της είναι ψέμα, καθώς η Τουρκία δεν μοιράζεται τα ίδια σύνορα με τη Λιβύη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο Πρόεδρος Al-Sisi δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα ανεχθεί τρομοκρατικές ομάδες ή υποστηρικτές τους. Πρόσθεσε ότι η Λιβύη είναι μέρος της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας.
Ως γνωστό, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι προέτρεψε τους διοικητές του αιγυπτιακού στρατού να είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η πηγή τόνισε ότι η συνάντηση αφορούσε ξεκάθαρα την ετοιμότητα των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια, ειδικά σε τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις.
α. τη Λιβύη στα δυτικά,
β. το Σουδάν στα νότια,
γ. Σινά και Ερυθρά Θάλασσα προς την Ανατολή.
Πολλοί έχουν την ίδια απορία. Το ένα σέλτερ που διαλύθηκε εντελώς στην Αλ Βατίγια της Λιβυης, και για το οποίο εικάζεται ότι κάτω από τα συντρίμμια κρύβει ακόμη ένα Pantsir, από τι όπλο χτυπήθηκε? Από drone, όλων των τύπων που είδαμε μέχρι τώρα στη Λιβύη, σίγουρα όχι. https://t.co/ZNTuFrGTbj pic.twitter.com/yTeWCGBbIS
— Antiwar (@AntiwarRawitna) May 19, 2020
1/2 Al-Watiya airbase, #Libya: Turkish UAV attacked a Pantsir air defense system at Al-Watiya airbase, Libya. ISI preliminary BDA report reveals that one shelter was demolished and another one was partially damaged. pic.twitter.com/oNeqXn1iQ3
— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) May 18, 2020
Διαθέτει εξελιγμένα όπλα η Τουρκία;
Σύμφωνα με το antiwar, πολλοί ειδικοί έχουν επίσης απορίες για την προχθεσινή εναέρια επίθεση στην βάση Αλ Βατίγια από τουρκικά drone. Το ένα σέλτερ στην βάση που διαλύθηκε εντελώς αφού φέρεται να κτυπήθηκε από αναβαθμισμένο πύραυλο το οποίο διαθέτουν ίσως μαχητικά αεροσκάφη ή εξελιγμένα UCAV.
Η εικόνα του κατεστραμμένου υπόστεγου που είναι ειδικά ενισχυμένο προδικάζει ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει πιθανότατα εξελιγμένους πυραύλους και UCAV στην Τυνησία από την οποία διενεργούνται πλέον όλες οι επιθέσεις.
Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν και αναφέρουν ότι κάτι πολύ περίεργο λαμβάνει χώρα στην χώρα αυτή που αφορά την εξόντωση του Χαφτάρ και των δυνάμεων του με εξελιγμένα όπλα πλέον από την Άγκυρα.
Την ίδια περίοδο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει Σύριους μισθοφόρους στη χώρα για να στηρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και τις ένοπλες πολιτοφυλακές που του είναι πιστές.
Πληροφορίες αραβικού πρακτορείου ειδήσεων φέρουν την Άγκυρα να έχει πλημυρίσει την Λιβύη με Σύριους Τζιχαντιστές, ενώ έχουν μεταφερθεί επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) ανέφερε ότι νέες ομάδες Σύριων μαχητών έφτασαν στη Λιβύη αφού έλαβαν εκπαίδευση στα τουρκικά στρατόπεδα.
Οι τουρκικές ενισχύσεις στοχεύουν στην αντιστάθμιση των απωλειών μεταξύ των μισθοφόρων του Ερντογάν, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε 298.
«Η παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί ρητή και σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει διακυρύξει την διατήρηση του εμπάργκου όπλων, ζητώντας παράλληλα την δέσμευση για μια ειρηνική πολιτική λύση που θα είναι αποδεκτή σε όλες τις πλευρές στην Λιβύη και η οποία δεν θα πρέπει να επιβληθεί με τη δύναμη των όπλων», πρόσθεσε η πηγή.
Ο SOHR ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει στρατολογήσει περίπου 10.000 μαχητές για να πολεμήσουν στην Τρίπολη, σημειώνοντας ότι 7.400 έφτασαν στη Λιβύη, ενώ σχεδόν άλλοι 2.500 άλλοι έφτασαν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν.
Μετά τις 27 Νοεμβρίου 2019 και την υπογραφή του GNA σε μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) με την Τουρκία για τη θαλάσσια κυριαρχία στη Μεσόγειο, η κυβέρνηση Ερντογάν ενέτεινε τις παράνομες δραστηριότητες της.
Η συμφωνία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και την Κύπρο ως παράνομη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για σεισμική εξερεύνηση εντός των θαλάσσιων συνόρων που έθεσε η συμφωνία με την Τρίπολη.
“Αυτές οι δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης παραβιάζουν την κυριαρχία της Λιβύης”, ανέφερε αιγυπτιακή πηγή στην Daily News Egypt, τονίζοντας ότι «η Αίγυπτος αντιτίθεται σθεναρά στην τουρκική προκλητική δράση που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα».
Ελλάδα και Αίγυπτος οφείλουν να δράσουν από κοινού τώρα κατά του Ερντογάν διότι μετά θα είναι πολύ αργά.