ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια μπροστά στα μάτια μας

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που οριοθέτησε με τη νέα παράνομη Navtex η Τουρκία, εξακολουθεί να πλέει το Oruc Reis από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο και αδιαφορώντας για τις απειλές κυρώσεων από την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες απλά γαβγίζουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Μολονότι, η Αθήνα κλιμακώνει τον διπλωματικό μαραθώνιο, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να αφήνουν την τουρκική απειλή του πολέμου να αιωρείται, ίσως για να φοβηθεί η Ελλάδα και να υποχωρήσει εκείνη, καθώς η Άγκυρα αρνείται να κάνει πίσω και να συμμορφωθεί στο Διεθνές Δίκαιο, θέλοντας να μετατρέψει την Ανατ. Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Το σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Πλέει με ταχύτητα έως 7 κόμβων, γεγονός που δεν ενδείκνυται για ποντισμό καλωδίων για σεισμικές έρευνες.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως η Τουρκία απέφυγε να στείλει το «Orus Reis» πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, σε απόσταση 6,5 ν.μ., αλλά το κατηύθυνε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex. Μετά τις 22:00 το τουρκικό σεισμογραφικό άνοιξε τους πομπούς του και αποκάλυψε το στίγμα του.

Δείτε κάτω δεξιά στον χάρτη του marinetraffic το στίγμα του «Oruc Reis» στις 22:29:

Η αιφνιδιαστική πράξη κλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, λίγα 24ωρα μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων και στο παρά πέντε της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, δείχνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει το χαρτί των προκλήσεων, με την Ευρώπη να το επιτρέπει, με την στάση της, με αποτέλεσμα αυτός που να πιέζεται να είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Μία συγκλονιστική αλήθεια που πρέπει να αποδεχθούμε, προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία εκτιμά πως μέσα από το σκηνικό έντασης μπορεί να αποκομίσει περισσότερα οφέλη, ενώ με τον διάλογο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Όλα δείχνουν ότι το… αυτί του Ερντογάν δεν δείχνει να ιδρώνει παρά τις απειλές για κυρώσεις που είχε απευθύνει η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις αρχές του μήνα, θέτοντας μάλιστα ως διορία, το αργότερο, το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Μάλλον η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί κάτι άλλο!

Άλλωστε όπως είδαμε χθες από την Γερμανία, η περιοχή του Καστελόριζου χαρακτηρίστηκε ως «διαφιλονικούμενη» και όχι Ελληνική. Οι θεατρινισμοί του Βερολίνου ότι ο ΥΠΕΞ της Bundesrepublik θα πάει μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο και όχι σε Τουρκία ΔΕΝ πείθουν, με την αλήθεια να είναι σκληρή: Βρυξέλλες -μέσω ύπατων αρμοστών και Βερολίνου- και Άγκυρα πιέζουν την Ελλάδα με πόλεμο.

Κάποιες σκηνές καλό είναι να τις θυμόμαστε:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact