Ανέλαβε συμπρόεδρος μιας επιτροπής που στοχεύει στους νόμους που τους εμποδίζουν να κάνουν τη δουλειά τους
Η Αμάλ Κλούνεϊ, η γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα βοηθήσει μια κοινή βρετανο-καναδική προσπάθεια για την προστασία των δημοσιογράφων από επιθέσεις και περιορισμούς σε όλον τον κόσμο, όπως ανακοινώθηκε χθες, στο περιθώριο της συνόδου G7 που φιλοξενείται στην πόλη Ντινάρ της Γαλλίας.
Η Κλούνεϊ διορίστηκε συμπρόεδρος μιας νομικής επιτροπής που θα αναλάβει να παρουσιάσει προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι νόμοι που εμποδίζουν τους ρεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους.
«Όσοι κρατούν ένα στυλό στο χέρι δεν θα έπρεπε να αισθάνονται μια θηλιά στον λαιμό», είπε η ίδια σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στη λήξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7.
Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2018, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και οι μισοί από αυτούς στοχοθετήθηκαν σκόπιμα. Ιδίως η δολοφονία του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι καταδικάστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι στις δημοκρατικές χώρες θα έπρεπε να θεωρείται «ταμπού» η δολοφονία, η σύλληψη ή η κράτηση δημοσιογράφων επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Ο Χαντ, έχοντας στο πλευρό του την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ, διόρισε την Κλούνεϊ ειδική εκπρόσωπό του για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
«Όταν οι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση να θέσουν ερωτήσεις σε όσους ασκούν εξουσία, να τους καταστήσουν υπόλογους, ελεύθερα και ατιμώρητα, τότε ξεκινάμε μια ολισθηρή κατηφόρα που οδηγεί σε κλειστές κοινωνίες, από εκείνες που κανείς μας δεν θέλει να αυξήσουν την επιρροή τους», πρόσθεσε.
Η Αμάλ Κλούνεϊ σημείωσε ότι σήμερα ο Τύπος χαίρει ελευθερίας μόνο σε μία στις δέκα χώρες. Η νομική επιτροπή, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να προτείνει μεταρρυθμίσεις σε εθνικές νομοθεσίες που είναι αντίθετες με τα διεθνή πρότυπα, όπως για παράδειγμα οι νόμοι περί βλασφημίας, αλλά και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να δίνουν περισσότερη προξενική βοήθεια στους δημοσιογράφους που πραγματοποιούν αποστολές σε άλλες χώρες. Οι προτάσεις της δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ