ΚΟΣΜΟΣ

Η Αμερική ψηφίζει: Ντόναλντ Τραμπ η Χίλαρι Κλίντον;

«Η πιο βρόμικη εκλογική εκστρατεία των τελευταίων δεκαετιών, που θα αφήσει την παρακαταθήκη της για το μέλλον», όπως έγραψαν πρόσφατα οι New York Times, έφτασε πλέον στο τέλος της. Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αντικαταστήσει τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Χίλαρι Κλίντον, ή ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Αμερική βρίσκεται απέναντι σε ένα κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτο δίλημμα: να εκλέξει μια γυναίκα που προκαλεί ευρέως αποστροφή ή να επιλέξει έναν ηγέτη που δεν κατείχε ποτέ του δημόσιο αξίωμα και τον οποίο πολλοί θεωρούν έναν επικίνδυνο αδαή;» είπε χαρακτηριστικά ο σχολιαστής του BBC, Γκάβιν Χιούιτ και τα λόγια του φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο το σύνολο του πλανήτη.

Οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν να πρωταγωνιστούν σε ταινία του Χόλιγουντ με τίτλο «Το κακό και το χειρότερο» κι ενώ η ώρα της εκλογής έφτασε κανείς δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως είτε η Κλίντον, είτε ο Τραμπ έχουν τα προσόντα για να αναλάβουν την θέση του… πλανητάρχη.

Το αποτέλεσμα σαφώς και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Οι περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των μεγάλων ΜΜΕ (ABC, CBS, Fox News, Bloomberg) έκλειναν υπέρ της Κλίντον δίνοντάς της ένα προβάδισμα της τάξεως του 4% κατά μέσο όρο. Εξαίρεση αποτέλεσε η δημοσκόπηση της εφημερίδας Los Angeles Times, που προέβλεπε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά σχεδόν 6%.

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ των New York Times και του ιστότοπου RealClearPolitics, δεν αποκλείεται οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν οριακά τη Γερουσία, καθώς σήμερα, εκτός από τον πρόεδρο, οι Αμερικανοί ψηφίζουν και για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών του Κογκρέσου. Ουσιαστικά δηλαδή όλα τα ενδεχόμενα έχουν μείνει ανοιχτά.

Οι τελευταίες ώρες πριν την κάλπη

Την τελευταία ημέρα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, οι δύο υποψήφιοι βρέθηκαν στις πολιτείες-κλειδί που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών: η Χίλαρι σε Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ο Τραμπ σε πέντε πολιτείες με σειρά εμφανίσεως: Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νιου Χαμσάιρ και Μίσιγκαν.

Οι Πολιτείες που ταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι και αυτές που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών. Φέτος οι σημαντικότερες λόγω πληθυσμού και αντίστοιχου αριθμού εκλεκτόρων είναι η Φλόριντα, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια, οι επονομαζόμενες και «διαμάντια του στέμματος».

Ακολουθούν Ουισκόνσιν, Νιου Χαμσάιρ, Μινεσότα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάντα, Κολοράντο και Βόρεια Καρολίνα.

Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το αποτέλεσμα κρίθηκε κατά κύριο λόγο στη Φλόριντα και στο Οχάιο, όπως θυμόμαστε και από το «θρίλερ» του 2000. Εξ ου και οι δύο μονομάχοι Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ έχουν επικεντρώσει εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού οπλοστασίου τους.

Πρώτη νίκη του Τραμπ

Η Χίλαρι πάντως πήρε τους πρώτους ψήφους στο Ντίζβιλ Νόξ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκεί, έξι άνθρωποι ψήφισαν παραδοσιακά τα μεσάνυχτα, οι τέσσερις έριξαν την ψήφο τους υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και οι δυο υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Στο Χαρτς Λοκέισον, επίσης στο Νιου Χαμσάιρ, η Κλίντον κέρδισε 17 ψήφους έναντι 14 του Τραμπ, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον πήρε τρεις. Στο Μίλσφιλντ πάντως ο Τραμπ έκανε… περίπατο, επικρατώντας με 16-4 ψήφους της Χίλαρι.

Οπότε, στις τρεις πόλεις του Νιου Χαμσάιρ όπου παραδοσιακά ανοίγουν πρώτες οι κάλπες ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 32 ψήφους έναντι 25 της Χίλαρι Κλίντον.

Στη μία το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας θα ανοίξουν πλέον οι κάλπες και σε άλλες πολιτείες, ενώ το ποιος τελικά κατάφερε να τους πείσει θα το μάθουμε σε λιγότερο από 24 ώρες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact