ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ανάσταση» του Αρκάντι Μπάμπτσενκο

Στη Ρωσία λοιδορούν τον δημοσιογράφο αλλά ο ίδιος δηλώνει πως δεν ήθελε να έχει την τύχη του Σκριπάλ

Με τον αινιγματικό αυτό τίτλο η ιστοσελίδα της ρωσικής υπηρεσίας της DW δημοσίευσε το σκίτσο του ρώσου γελοιογράφου Σεργκέι Γιέλκιν, που αντικατοπτρίζει με ένα ευρηματικό τρόπο την σκηνοθεσία της δολοφονίας του ρώσου δημοσιογράφου, η οποία συζητείται στα ρωσικά μέσα. Μάλιστα η ρωσική εφημερίδα RBK, γράφει ότι η ιστορία με την σκηνοθετημένη δολοφονία του ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο θα αξιοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους και από την Μόσχα και από το Κίεβο, αλλά δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται για την διευθέτηση ης κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο επειδή βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η προβοκάτσια που οργάνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην νεότερη ιστορία των διεθνών σχέσεων, αλλά το πρόβλημα που δημιουργούν οι προβοκάτσιες είναι ένα: προσφέρουν ένα καλό ειδησεογραφικό κύκλο για μια εβδομάδα, αλλά πλήττουν την εμπιστοσύνη της χώρας η οποία την οργανώνει. Την άποψη αυτή δηλώνει στην RBK ο διευθυντής προγράμματος της λέσχης Valdai Αντρέι Σουσέντσοφ, θεωρώντας ότι τα μέσα ενημέρωσης από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ειδήσεις που μεταδίδονται από την Ουκρανία.

Η είδηση για την δολοφονία του δημοσιογράφου μεταδόθηκαν την ημέρα που συνεδρίαζε η τριμερής ομάδα επαφών για την Ουκρανία στο Μίνσκ. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η επιχείρηση αυτή των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας δεν μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, δήλωσε στην εφημερίδα RBK, ότι ο σκηνοθετημένος θάνατος του Μπαμπτσενκο και οι κατηγορίες που εξαπολύθηκαν κατά της Μόσχας ως εμπλεκόμενη στην δολοφονία δεν θα επηρεάσουν τις συνομιλίες αυτές , οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Την διαδικασία των διαπραγματεύσεων επηρεάζουν άλλοι παράγοντες, όπως είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επαφές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και οι πιθανές αλλάγες στην σύνεση της ρωσικής ομάδας διαπραγματευτών», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτουνόφ.

Όπως λέει ο Κορτουνόφ η ιστορία με τον Μπάμπτσενκο, θα αξιοποιηθεί από την ρωσική προπαγάνδα ως ένα στοιχείο μιας αρρωστημένης κατάστασης που υπάρχει στην Ουκρανία και από το Κίεβο ως στοιχείο που επιβεβαιώνει τις επιθετικές βλέψεις της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πολιτειολόγος Βαντίμ Καράσεφ συνδέει την σκηνοθετημένη αυτή δολοφονία με τις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι ουκρανικές αρχές χρειάζονται να έχουν ειδήσεις που θα αφορούν την ρωσική επιθετικότητα. Επιπλέον η ιστορία με τον Μπάμπτσενκο προσφέρει στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, να ισχυρίζονται ότι η επιθετικότητα αυτή μπορεί να ατνιμετωπιστεί.

Ο Ουκρανός πολιτειολόγος Βλαντίμιρ Φέσενκο , εκτιμά ότι οι προηγούμενες δολοφονίες των δημοσιογράφων Ολέσια Μπουζίνα και Πάβελ Σερεμέτ οι οποίες δεν έχουν εξιχνιασθεί ακόμη, δεν επηρέασαν τη δημοτικότητα της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά είχαν επηρεάσει τις πολιτικές συζητήσεις καθώς είχε ασκηθεί κριτική στα όργανα ασφαλείας επειδή δεν μπόρεσαν να τις αποτρέψουν. Όταν όμως έγινε γνωστό, όπως δήλωσε ο Βαντίμ Καράσεφ, ότι η δολοφονία του Μπάμπτσενκο σκηνοθετήθηκε, στα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρήθηκε μια έκρηξη επαίνων για το έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο  Αρκάντι Μπάμπτσενκο, παραδέχθηκε πως ένιωσε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το τέχνασμα, διότι φοβήθηκε ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ, που έπεσε θύμα δηλητηρίασης στη Βρετανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τρίτη το βράδυ ότι ο Μπάμπτσενκο σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμούς στο διαμέρισμά του στο Κίεβο. Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, όπου εκείνος διακρινόταν να κείτεται στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία, κάτι που η Μόσχα κατηγορηματικά διέψευσε.

Μια ημέρα μετά, ο Μπάμπτσενκο εμφανίστηκε ζωντανός δημοσίως και αξιωματικοί των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι σκηνοθέτησαν το σκηνικό του υποτιθέμενου θανάτου του προκειμένου να αποτρέψουν και να αποκαλύψουν τη συνωμοσία της Ρωσίας, όπως υποστήριξαν, να τον δολοφονήσει.

Ο Μπάμπτσενκο παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, όπου επισήμανε ότι έπρεπε να συμφωνήσει με αυτό το κόλπο, που οργάνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, διότι φοβόταν για τη ζωή του.

«Όλοι όσοι λένε ότι αυτό υποσκάπτει την εμπιστοσύνη προς τους δημοσιογράφους: τί θα κάνατε στη θέση μου, εάν έρχονταν σε εσάς και σας έλεγαν ότι θα σας επιτεθούν;» διερωτήθηκε ο Μπαμπτσένκο, υπογραμμίζοντας ότι οι φόβοι για τη ζωή του προηγούνταν των ανησυχιών του περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, αφού τόνισε πόσο εξουθενωμένος νιώθει έπειτα από όλο αυτό, περιέγραψε πώς ένιωσε όταν Ουκρανοί αξιωματούχοι τον προσέγγισαν με πληροφορίες σχετικά με μια συνωμοσία της Μόσχας για τη δολοφονία του:

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: Στο διάολο, θέλω να γεμίσω μια τσάντα και να χαθώ στον Βόρειο Πόλο».

«Όμως τότε συνειδητοποίησα, πού θα κρυφτώ; Ο Σκριπάλ προσπάθησε επίσης να κρυφτεί».

Ο Μπάμπτσενκο διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασφαλή χώρο και νιώθει προς το παρόν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Αναστήθηκε» στο νεκροτομείο

Ο Αρκάντι Μπάμπτσενκο έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το πώς σκηνοθέτησε τον θάνατό του.

Περιέγραψε ότι ένας μακιγιέρ πήγε στο διαμέρισμά του προκειμένου να τον κάνει να έχει την εμφάνιση ενός θύματος πυροβολισμού. Επιπλέον, του έδωσαν ένα μπλουζάκι με τρύπες από σφαίρες για να φορέσει, στο οποίο είχαν χύσει το αίμα γουρουνιού.

Ο ίδιος έκανε τον νεκρό, ενώ οι διασώστες, που συμμετείχαν στο κόλπο, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, προτού τον στείλουν στο νεκροτομείο.

«Μόλις οι πόρτες του νεκροτομείου έκλεισαν πίσω μου, “αναστήθηκα”» είπε ο Μπαμπτσένκο, λέγοντας ότι καθάρισε το ψεύτικο αίμα και καλύφθηκε με ένα σεντόνι.

«Κατόπιν παρακολούθησα τις ειδήσεις και είδα τι φοβερός τύπος ήμουν» συνέχισε να περιγράφει, αναφερόμενος στα εγκώμια που έπλεξαν για εκείνον, αφού έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματά του, απάντησε:

«Σχεδιάζω να πάρω έναν αξιοπρεπή ύπνο, ίσως να μεθύσω και να ξυπνήσω σε 2-3 ημέρες».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι κανείς δεν του έδειξε μια επιστολή από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δίνει εντολή για τον θάνατό του, ωστόσο, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, τώρα πιστεύει τα όσα υποστήριξαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ότι ήταν ο στόχος μιας ρωσικής συνωμοσίας. Υποστήριξε επιπλέον ότι δεν γνωρίζει γιατί οι ρωσικές αρχές θα ήθελαν να τον δολοφονήσουν, ενώ επιβεβαίωσε ότι απεχθάνεται τον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι ξεκίνησε πολέμους και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact