ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία της Γαλλίας συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου

Η αστυνομία της Γαλλίας συνέλαβε χθες τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) κατά τον πόλεμο του 1998-1999, βάσει εντάλματος της Σερβίας, είπαν πηγές της γαλλικής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην εξέγερση ανταρτών στην πρώην νότια περιφέρεια της του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008.

Ο Χαραντινάι υπηρέτησε ως προθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

«Σταματήθηκε από τις γαλλικές αρχές βάσει ενός εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σερβία το 2004, το οποίο για μας είναι απαράδεκτο», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι κάνει ό,τι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, η οποία, όπως είπε, αναμένεται.

Η συνοριακή αστυνομία της Γαλλίας τον συνέλαβε μόλις έφθασε το αεροδρόμιο της Βασιλείας-Mulhouse στην ανατολική Γαλλία με πτήση από την Πρίστινα, είπαν οι πηγές.

Μια πηγή στα δικαστήρια είπε ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν σήμερα αν υπάρχουν λόγοι να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία απέλασης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το αίτημα απέλασης έχει εκδοθεί με βάση πολιτικούς λόγους. Θα ερευνήσουν επίσης εάν έχει ήδη δικαστεί από τον ΟΗΕ βάσει των ίδιων κατηγοριών που αναφέρονται στο ένταλμα, είπε.

Τον Ιούνιο 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική αστυνομία αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Γαλλία διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και το Παρίσι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του νεότερου κράτους της Ευρώπης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact