ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα απαντήσει στο μυστήριο «χακάρισμα» των ΑΦΜ

«Τρέχει» την υπόθεση Βαρουφάκη η δικαιοσύνη

Στο ερώτημα αν τελικά υπήρξαν παρεμβάσεις και ηλεκτρονικές επιθέσεις για την κλοπή των ΑΦΜ ώστε να δημιουργηθεί ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως αποκάλυψε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η έρευνα ξεκίνησε και κινείται γρήγορα για το λεγόμενο plan b και την ανάμειξη τυχόν μη πολιτικών προσώπων σ’ αυτό.

Για τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο η Δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα, έχουν αποστείλει τις σχετικές αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο κ. Ζαγοραίος απευθύνθηκε στην υπηρεσία του Μανώλη Σφακιανάκη με στόχο ο εισαγγελέας Χρ. Ντζούρας που χειρίζεται την έρευνα να έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια του το πόρισμα που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του καθώς θα απαντά στο ερώτημα αν έγιναν στόχος τα ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο του σχεδίου για μετάβαση σε άλλο νόμισμα με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου στον υπολογιστή, είχε δοθεί εντολή για χακάρισμα των ΑΦΜ των φορολογουμένων που υπάρχουν στο Taxis.

Αν και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου έχει ήδη διατάξει κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία επιθυμεί να έχει στη διάθεση της τα συμπεράσματα δυο πραγματογνωμόνων.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων με πρόσωπα που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο να περνούν πρώτα το κατώφλι του εισαγγελέα.

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας του παρείχε πλήρη κάλυψη από τη Βουλή. Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη του τέως υπουργού Οικονομικών, δόθηκε προ ημρών στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF, με την άδεια του κ. Βαρουφάκη.

Τις επίμαχες αποκαλύψεις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα σχέδιά του.

Το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF), με έδρα το Λονδίνο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ότι έχει ηχογραφήσει την ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη της 16ης Ιουλίου και την έδωσε στη δημοσιότητα, με την έγκριση και του ιδίου.

Όπως τονίζεται, το σχέδιο του πρώην υπουργού αφορούσε ένα παράλληλο νόμισμα εντός ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης λέει  ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.

Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται στους συνομιλητές του «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός».

Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας…».

Χαριτολογώντας, στο σημείο αυτό που αναφέρεται στην ανάγκη το εν λόγω σχέδιο να μείνει μυστικό, ο κ. Βαρουφάκης λέει στους συνομιλητές του ότι, ακόμα και αν εκείνοι αποκαλύψουν όσα τους έλεγε εκείνη την ώρα, ο ίδιος επρόκειτο να τα αρνηθεί και να διαψεύσει ότι αυτή η στιχομυθία υπήρξε ποτέ.

Και συνεχίζει: «Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς του συστήματος, προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact