ΚΟΣΜΟΣ

Η διπλή ζωή ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες -Το πρόσωπο που δείχνουν όταν είναι με άλλους και πώς είναι όταν είναι μόνοι τους [εικόνες]

Η Λιζ Ομπερτ πάσχει από διπολική διαταραχή αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δημιουργήσει μια σειρά από φωτογραφίες που μας παρουσιάζει την διπλή οψη της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. 

Για πολύ καιρό η Ομπερτ  ξύπνουσε , ντύνοταν , πήγαινε να εργαστεί, και ενεργούσε σαν όλα να ήταν μια χαρά. Όταν, όμως, επέστρεφε στο σπίτι, έπεφτε σε κατάθλιψη και ένιωθε απελπισμένη και γεμάτη τρόμο. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από κατάθλιψη και της χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή που δεν έδειχνε να έχει αποτέλεσμα μέχρι που ένας ψυχίατρος κατάλαβε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή, μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονη αλλαγή συναισθημάτων. 

Μετά από μια θεραπεία  με φάρμακα που σταθεροποιούν την διάθεση, η Λιζ Ομπερτ αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά φωτογραφιών που να μας παρουσιάζει την εναλλαγή ανάμεσα στην δημόσια και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διπολική διαταραχή και άλλες ψυχικές ασθένειες. Ξεκινώντας με τον εαυτό της,η Ομπερτ πήρε δύο φωτογραφίες: μία, που παρουσίαζει το πρόσωπο που επιλέγει να παρουσιάσει στον κόσμο και μια δεύτερη που είναι η εικόνα της όταν βρίσκεται μόνη της στο σπίτι και αντιμέτωπη με την ψυχική της ασθένεια.  

Στην συνέχεια ζήτησε από φίλους της να της γνωρίσουν άτομα από το περιβάλλον τους που πάσχουν από διπολική διαταραχή και κατάφερε να πείσει κάποιους να ποζάρουν για την σειρά φωτογραφιών. Η φωτογράφος δημιουργεί τα δύο πορτρέτα την ίδια μέρα και αφήνει τους πάσχοντες να αποφασίσουν πως θέλουν να απεικονιστούν. Η φωτογράφος ζήτησε από τους ανθρώπους που συμμετέχουν να γράψουν κάτω από κάθε πορτραίτο το πώς αισθάνονται εκείνη την στιγμή για να κάνουν τον θεατή να καταλάβει καλύτερα την ζωή των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές. 

Η ίδια δηλώνει :« Ελπίζω η σειρά να δώσει μια εικόνα στον θεατή από τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια σε διαταραχές που συχνά παρεξηγούνται. Πιστεύω ότι πολύς κόσμος ακόμα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για αυτές τις ασθένειες και να αποφεύγει να στιγματίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».    

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact