ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΕ έδωσε 207 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και αυτά χάθηκαν στην πορεία!

Η Ελλάδα ζητάει σε όλους τους τόνους περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για να διαφυλάξει τα σύνορά της από την αθρόα είσοδο μεταναστών. Ειδικά αυτή την περίοδο που η ένταση στη Συρία και το Ιράκ οξύνει το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη τάσσονται υπέρ αυτού του αιτήματος και ζητούν από την ΕΕ να συνδράμει καταλλήλως με οικονομικά -και άλλα- μέσα. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πτυχή του θέματος, που αναδεικνύεται από το ρεπορτάζ της Καθημερινής και φέρνει στο φως την αδυναμία του ελληνικού κράτους να απορροφήσει τα χρήματα που ήδη έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, μεταξύ 2007-2013 η Ελλάδα έλαβε 207 εκατ. ευρώ σε μορφή χορηγίας από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. ώστε να περιπολήσει καλύτερα τα σύνορά της, όταν η είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα αυξανόταν δραστικά χρόνο με τον χρόνο.

Η Ελλάδα, παρόλο που απέσπασε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος (13%), κατάφερε να απορροφήσει το μικρότερο ποσοστό, μόλις 43% της χορηγίας, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρισκόταν στο 87,6%. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η χώρα μας έλαβε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό της; χορηγίας μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν έργα που θα καλύπτονταν από εθνικούς πόρους (αυτό έγινε και στην Ισπανία), ενώ συχνά το Ταμείο βρέθηκε να πληρώνει την προμήθεια πολύ βασικών αναγκών, όπως καυσίμων και αναλώσιμων, χωρίς έτσι να φαίνεται η προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων.

Πρόβλημα στην προμήθεια εξοπλισμού

Στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό πρόβλημα ήταν η διαδικασία μέσα από την οποία γινόταν η προμήθεια εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά 12 περιπολικών για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που θα συνοδεύονταν από σκυλιά περιπολίας.

Παρόλο που τα οχήματα έφτασαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2012, ο διαγωνισμός για την αγορά σκύλων δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι και τον Μάιο του 2014, δύο χρόνια αργότερα, αναφέρουν στην «Κ» μέλη του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου.

Παραπλανητικές περιγραφές

Αλλο παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση μίσθωσης κέντρου προσωρινής φύλαξης μεταναστών στην Παγανή Μυτιλήνης με συνολικό κόστος 267.405 ευρώ. Το κέντρο δέχθηκε επανειλημμένες επικρίσεις από ΜΚΟ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν ενώ τον Οκτώβριο του 2009 η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση να κλείσει, κάτι που έγινε το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης χρηματοδότησης του έργου οι απαράδεκτες συνθήκες ήταν γνωστές, αλλά οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν στην Επιτροπή «παραπλανητικές περιγραφές» με αποτέλεσμα τώρα να σχεδιάζεται η αφαίρεση αυτής της δαπάνης από την τελική πληρωμή.

Τέλος, η έκθεση καταλήγει ότι και τα τρία κράτη αποδέκτες των πόρων του Ταμείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) είχαν επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στον σχεδιασμό, εκτέλεση και παρακολούθηση του Ταμείου, που είχαν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά του. Για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020 το ελεγκτικό συνέδριο συνιστά να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη τη διοικητική τους ικανότητα ως προς τη σύναψη συμβάσεων, να εφαρμόσουν διαφανείς διαδικασίες, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας να αυξηθεί και η απορροφητικότητα των πόρων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς με υδροξυχλωροκίνη

Ο Γάλλος επιστήμονας που ανακοίνωσε πρόσφατα την αποτελεσματικότητα…

Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα…

Νίκος Σύψας: «Προς το τέλος Μαΐου μπορεί να βγούμε λίγο στο ξέφωτο»

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, ο κ. Σύψας…

BBC: 9 άγνωστοι παράγοντες για τον κορονοϊό

Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων ανά τον πλανήτη,…

Μείωση των δραστηριοτήτων εξετάζει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική ομάδα…

Έχει χάσει τον έλεγχο η Τουρκία: Πεθαίνουν και τους θάβουν στα χωράφια

Σκηνές χάους από την Τουρκία… Σύμφωνα με όσα…
contact