ΚΟΣΜΟΣ

«Η ειρηνευτική διαδικασία έχει ωριμάσει»

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στην απελευθέρωση δύο στρατιωτικών που είχαν αιχμαλωτιστεί σε μάχες με τους αντάρτες, δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερώσει έναν ανώτατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων που κρατάει το Σαββατοκύριακο, σε μια κίνηση που πιθανόν θα οδηγήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί πέντε δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την διαδικασία, που διεξάγεται στην Αβάνα και διαρκεί πλέον δύο χρόνια, αφού οι αντάρτες αιχμαλώτισαν τα πέντε πρόσωπα αυτά.

Ο πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί από το 1964, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους.

Ο Σάντος, ο οποίος πολιτικά έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, διεμήνυσε ότι οι συνομιλίες δεν θα ξαναρχίσουν ώσπου όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Ρούμπεν Ντάριο Αλσάτε, του πιο υψηλόβαθμου αξιωματικού των κολομβιάνικων ένοπλων δυνάμεων που έχει πέσει ποτέ στα χέρια των FARC, να απελευθερωθούν.

Η ηγεσία της οργάνωσης FARC ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι πλέον επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την απελευθέρωση του στρατηγού και των υπολοίπων δύο αιχμαλώτων της στην πάμφτωχη επαρχία Τσόκο.

«Αν όλα πάνε καλά, νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο στρατηγός επέστρεψε στο σπίτι του», δήλωσε ο Πάμπλο Κατατούμπο, ένα μέλος της επταμελούς γραμματείας των FARC, σε δημοσιογράφους στην Αβάνα. Οι αντάρτες ζήτησαν να ανασταλούν οι επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή, ώστε η επιχείρηση για την απελευθέρωση να προχωρήσει «χωρίς προβλήματα και χωρίς κινδύνους για κανέναν».

Ο Σάντος, που συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους στο Πουτουμάγιο, χαιρέτισε τις τελευταίες εξελίξεις, που έκρινε ότι είναι καλές για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο δείχνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει ωριμάσει και γίνονται χειρονομίες για την ειρήνη, που απαιτούν όλοι οι Κολομβιανοί», έκρινε ο Σάντος έπειτα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών νωρίτερα σήμερα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact