ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα – Ερχονται κι άλλα καλά νέα»

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, σχολιάζει το Bloomberg, για τη νέα έξοδο στις αγορές.

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χάνει χρόνο στο να εκμεταλλευτεί την απότομη πτώση στο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη και την υποστήριξη των επενδυτών για τη δημοσιονομική μεταρρύθμισή της», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

«Μόλις 9 ημέρες μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “όρμησε” στις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις για να πουλήσει ένα νέο επταετές ομόλογο. Η χώρα θέλει να ολοκληρώσει το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμά της και να σηματοδοτήσει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία», αναφέρει το Bloomberg.

«Οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura Holdings και Societe Generale ανέλαβαν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε πολύ χαμηλότερο κόστος από το 7ετές ομόλογο του Φεβρουαρίου του 2018, με απόδοση 3,5%», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, για το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,9%.

«Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο»

Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου προτού ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020 και το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

«Ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει φιλόδοξες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το βάρος στους φορολογούμενους και θα βοηθήσουν να τονωθούν οι επενδύσεις. Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν μέσα σε τρία χρόνια και να κοστίσουν περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό μονοπάτι», θυμίζει το Bloomberg, αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

«Η κυβέρνηση περιμένει κι άλλα καλά νέα»

«Η Ελλάδα έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας περίπου 37 δισ. ευρώ, οπότε η χώρα δεν χρειάζεται φρέσκια χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Το νέο ομόλογο είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», σχολιάζει το Bloomberg, θυμίζοντας την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου που έχει γίνει ήδη, συγκεντρώνοντας 5 δισ. ευρώ.

«Η νέα κυβέρνηση περιμένει επίσης κάποια καλά νέα την επόμενη εβδομάδα, που μπορεί να βοηθήσουν να πουλήσει άλλο ένα ομόλογο εντός του 2019», συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις αναμενόμενες εκθέσεις από τον Fitch και τον Moody’s μέσα στον Αύγουστο, ενώ σημειώνει ότι αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact