ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα Καινοτομεί: Βραβεύθηκε η «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»

Σε μια εποχή απαξίωσης των θεσμών, μια ελληνική πολιτική πρωτοβουλία, η «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση» βραβεύεται, σηματοδοτώντας ίσως ότι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι εφικτό. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014, Μεξικό), η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών απέσπασε ένα βραβείο ψηφιακής αριστείας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Τα βραβεία WITSA Global ICT Excellence Awards απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε φορείς και επιχειρήσεις που αξιοποιούν με πρωτοποριακό τρόπο τις ψηφιακές τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη.

Τι σχέση έχει η πολιτική ισότητας των φύλων με την ανάπτυξη και τις ψηφιακές τεχνολογίες;Μια πρώτη απάντηση είναι ότι για όσο διαρκεί η κρίση, κάθε πολιτική πρέπει να συντείνει στην ανάκαμψη. Και ενώ η κρίση που βιώσαμε ήταν κυρίως κρίση χρέους, η λύση στην κρίση είναι μόνο η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Πολύ απλά, τα ελληνικά διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες είναι λίγα. Για να πουλήσουμε περισσότερο, είτε θα γίνουμε φθηνότεροι, είτε ποιοτικότεροι! Και επειδή η πρώτη «επιλογή» έχει αφάνταστα υψηλό κοινωνικό κόστος, μεσοπρόθεσμα,η δεύτερη επιλογή είναι μονόδρομος. 

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή τον πιο κρίσιμο παραγωγικό συντελεστή ανταγωνιστικότητας της νέας οικονομίας. Δεδομένου ότι, κατά τεκμήριο, οι περισσότεροι αριστούχοι και εισακτέοι στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι γυναίκες, η μόνη επιλογή για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας είναι η επένδυση στη γυναίκα. Αυτό δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ηθικής τάξης, άμβλυνσης του διαχρονικού πλέον χάσματος ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην αμοιβή. Πρόκειται για ένα στοίχημα που αφορά την ελληνική ανταγωνιστικότητα. 

Απαντώντας σ’ αυτήν την πρόκληση, η «Ψηφιακή Συμμαχία για την Γυναικεία Απασχόληση» καινοτομεί σε τρία επίπεδα: στόχευσης, μέσων υλοποίησης και επικοινωνίας. 

Ως Συμμαχία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στοχεύουμε στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της γυναικείας απασχόλησης, στο πλαίσιο όμως ενός ευρύτερου αναπτυξιακού οράματος. Στην Ευρώπη της ύφεσης που μαστίζεται από την ανεργία,ο ευρωπαϊκός κλάδος Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) δημιουργεί 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο. Σε μια ελληνική αγορά εργασίας με υπερ-συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και αμοιβής, με το 90% των θέσεων εργασίας να απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, η επένδυση στο υποεκτιμημένο μισό του ανθρώπινου δυναμικού μας επιτυγχάνει άμεσα οφέλη σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας οριζόντια, σε κάθε κλάδο. 

Ως Συμμαχία σχεδιάζουμε δράσεις που αποσκοπούν στην (ψηφιακή)κατάρτιση, την εμψύχωση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό ,την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, και την επικοινωνία. Κάθε δράση αποτελεί σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όχι με την μορφή μιας κλασικής «ανάθεσης έργου», αλλά με την λογική της βέλτιστης αξιοποίησης και κινητοποίησης πόρων: τεχνογνωσία, κεφάλαιο, υποδομές, προϊόντα, και υπηρεσίες. 

Σε επίπεδο επικοινωνίας, η Συμμαχία αναπτύσσει μια επικοινωνιακή πολιτική σήμανσης και ταυτότητας που προάγει τόσο τη συνοχή των επί μέρους δράσεων όσο και τους ίδιους τους συμμάχους. Με άλλα λόγια,η επικοινωνία δεν προάγει απλά την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά δημιουργεί προστιθέμενη αξία, δηλαδή πλούτο, επωφελεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. 

Πέρα από τις άμεσες αναγκαστικές επιλογές της κρίσης, η Ελλάδα καινοτομεί κοινωνικά και πολιτικά προκειμένου να καινοτομήσει παραγωγικά και αναπτυξιακά.  Κάνουμε, σταθερά βήματα, μπροστά. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact