ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πήρε το «OK» για τους παράνομους μετανάστες

Παρά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε και τα «κλειστά κέντρα»

«Οι κλειστές δομές κράτησης δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια».

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Σισιλιάνος, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυβέρνηση να προβεί στην κατασκευή αυτών, ενώ θυμίζουμε, υπάρχει και ακόμα μία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση.

Το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν θέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου και Χρήστος Γιαννούλης, με ερώτημα για το αν είναι σύμφωνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την λειτουργία τους, προφανώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά των κλειστών κέντρων.

Απαντώντας ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε ότι ποτέ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είπε ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές κράτησης.

«Σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης που θα μείνει για ένα μήνα και μπορεί να βγει και να μπει ο κρατούμενος, δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού της ατομικής ελευθερίας. Δεν απαγορεύεται η λειτουργία του. Αυτόματα ενεργοποιούνται οι συνθήκες εγγυήσεις του άρθρου 5 (απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διακρίσεις ).

Είναι άλλο το εφαρμοστικό πλαίσιο για τη κλειστή δομή κράτησης και άλλο για την ανοιχτή δομή κράτησης. Ποτέ δεν είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι απαγορεύεται.

Σε όλα τα κλειστά κέντρα κράτησης, εξαρτάται αν εφαρμόζονται οι επιμέρους εγγυήσεις του άρθρου 5. Στις κλειστές δομές, όσοι κρατούνται μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5 ενώ όσοι βρίσκονται σε ανοιχτές δομές δεν μπορούν να το επικαλεστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σισιλιάνος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική και κομβικής σημασίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ισπανία για την ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών – προσφύγων και μεταναστών – οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι Ισπανικές αρχές δεν παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «σηματοδοτεί τη μετακίνηση του ως προς μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

«Η απόφαση του όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην Ευρώπη η έννομη τάξη έχει συγκεκριμένη αναφορά που είναι η θεμελιώδης αξία της προστασίας των συνόρων», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επισπεύσει τα μέτρα, τα οποία θα λύσουν το μεταναστευτικό, με πολύ περισσότερες απελάσεις από αυτές που έχουν ανακοινωθεί και κλειστά κέντρα, πλήρως ελεγχόμενα, ώστε να εξεταστούν όσοι έχουν ζητήσει άσυλο και να απελαθούν οι παράνομοι, οι οποίοι πρέπει να σταματήσουν να αλωνίζουν σε σπίτια και χωράφια γηγενών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact