ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ελλάδα τελειώνει τον Ιούνιο!»

Κάτι περισσότερο από δυσοίωνες εμφανίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα δημοσίευμα του Economist που σημειώνει πως βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πιστωτικού γεγονότος και τελικά εξόδου από την ευρωζώνη, τον Ιούνιο, όταν αδειάσουν τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την επόμενη δόση από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που δικαιούται μετά την συμφωνία που σύναψε πέρυσι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα βέβαια να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προωθήσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση, η οποία όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις τον Μάιο ίσως και τον Ιούνιο. Αλλά από τις 20η Ιουλίου, όπου λήγει το ομόλογο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ η χώρα θα βρεθεί και αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός που θα οδηγήσει ίσως και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, σχολιάζει ο Economist.

Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη καθώς τον Ιούνιο το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να ψηφίσει για την παραμονή του ή όχι στην ΕΕ ενώ είναι πιθανή και μια έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διάθεση για συμβιβασμό, κάτι όμως που δεν συμβαίνει και από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί πως δεν μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι περιορισμοί είναι πολιτικοί και όχι νομικοί. Το πακέτο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε πιθανότατα να περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Καθώς λοιπόν, ένα νέο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της συνεχίζονται σχετικά με τα προληπτικά μέτρα. Αν τελικά υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τις 24 Μαΐου που είναι και το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup. Αν όμως ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει με τους δανειστές αλλά δεν καταφέρει να τα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες καταλήγει το δημοσίευμα το οποίο τονίζει πως τελικά είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι η ελληνική οικονομία χαροπαλεύει, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν «ζόμπι» και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να δυσπιστούν απέναντι στη χώρα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact