ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία σε σύγχυση: Ποιος χρηματοδοτεί τα τζαμιά στη χώρα;

Κάθε πολιτικός και μια πρόταση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας. Για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των φανατικών ισλαμιστών, οι Γάλλοι δεν ξέρουν πραγματικά τι πρέπει να κάνουν.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς πρότεινε στους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ξεκινήσει ένας διάλογος για όλα τα προβλήματα που αφορούν στην ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της χώρας μέσα από τα τζαμιά και ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση από ξένες χώρες προς το γαλλικό Ισλάμ. 
Δύο βουλευτές (Ζουλιέν Ντρε από το σοσιαλιστικό κόμμα και Ναταλί Κοσιούκο-Μοριζέ από το συντηρητικό) πρότειναν να κοπεί η ύποπτη χρηματοδότηση τζαμιών από το εξωτερικό και να επιβληθεί ένας «φόρος χαλάλ» στα τρόφιμα για να την αντικαταστήσει.
Η Ναταλί Γκουλέ, γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος, επικεφαλής της επιτροπής για την έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση τζαμιών (κατατέθηκε στις 5 Ιουλίου) εκτιμά ότι προέχει να ελεγχθεί η χρηματοδότηση, να σταματήσει ο διορισμός ιμάμηδων από τις ξένες χώρες και να γίνει διαφανής η όλη διαδικασία.
«Οι χώρες που πραγματικά επηρεάζουν και ελέγχουν την χρηματοδότηση και λειτουργία τζαμιών στη Γαλλία ήταν για μας μια έκληξη: πρόκειται για την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Αυτές οι τρεις χώρες χρηματοδοτούν τζαμιά, κτίρια, σχολεία και επιμορφώνουν ιμάμηδες που τους στέλνουν στη Γαλλία και τους πληρώνουν με τον μήνα. Η Σαουδική Αραβία, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, δεν χρηματοδοτεί ιδιαίτερα, είναι πολύ προσεκτική, ίσως για να μην επιδεινώσει την ήδη αρνητική εικόνα της», αναφέρει η Ναταλί Γκουλέ, μιλώντας στην Le Monde.
«Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προτείνει να διακοπεί η χρηματοδότηση από το εξωτερικό στο γαλλικό Ισλάμ, αλλά δεν λέει με τι θα αντικατασταθεί. Με κονδύλια του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ξένα κονδύλια. Το Μουσείο του Λούβρου και το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό αλλά με τρόπο διαφανή. Επομένως, πρέπει πρωτίστως να σταματήσει ο διορισμός ιμάμηδων από το εξωτερικό ή ιμάμηδων από τη Γαλλία που επιμορφώνονται στο Μαρόκο. Η ριζοσπαστικοποίηση δεν γίνεται μόνο στα τζαμιά. Ακόμη κι αν απαγορεύσουμε τα τζαμιά, θα ξαναγυρίσουμε στο Ισλάμ των υπογείων, όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει κατήχηση», συνεχίζει η γερουσιαστής.

Επιμόρφωση ιμάμηδων

Tην ίδια ώρα, μετά το Μανουέλ Βαλς που ζήτησε να “επαναθεμελιωθεί το Ισλάμ στη Γαλλία“, και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ πρότεινε σειρά μέτρων για το θέμα. Ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει το Ιδρυμα του Ισλάμ Γαλλίας, το οποίο ξεκίνησε το 2005, αλλά η λειτουργία του υπήρξε μια “ολική αποτυχία“, όπως είπε, για να υπάρξει διαφάνεια στην δημιουργία και λειτουργία τζαμιών της Γαλλίας.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός σύλλογος που θα αναζητά χρηματοδότηση στη Γαλλία για να χτίζει καινούρια τζαμιά και να μη στηρίζεται στην χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επίσης ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος επιμόρφωσης των ιμάμηδων. “Θα υπάρξουν πανεπιστημιακά πτυχία ώστε οι ιμάμηδες να επιμορφώνονται στη γαλλική γλώσσα και στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών“, δήλωσε. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζει, όπως είπε, ότι θα σταματήσει ο διορισμός αυτοαποκαλούμενων ιμάμηδων οι οποίοι κάνουν σήμερα προπαγάνδα στα γαλλικά τζαμιά, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ τέλος ανακοίνωσε ότι περίπου 20 τζαμιά στη Γαλλία έκλεισαν, μετά τις επιθέσεις, και ότι αναμένεται να κλείσουν κι άλλα. “Δεν θα υπάρχει θέση στη Γαλλία για όσους μέσα στα τζαμιά και στους τόπους προσευχής καλλιεργούν το μίσος, δεν σέβονται τις δημοκρατικές αρχές, ειδικά στο θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών“, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ήδη 80 άτομα έχουν εκδιωθεί από τη Γαλλία και αναμένονται και άλλοι έλεγχοι.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact