ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αγοράζει 35 αμερικανικά μαχητικά F-35

Η Γερμανία θα αγοράσει 35 αμερικανικά μαχητικά F-35 στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Το Ομοσπονδιακό γραφείο εξοπλισμού και τεχνολογίας πληροφοριών του Μπούντεσβερ (σ.σ. του γερμανικού στρατού) υπέγραψε με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μια σύμβαση για την αγορά 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2026-29» ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αγόραζε 35 αεροσκάφη της Lockheed Martin καθώς και 15 Eurofighter για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα μαχητικά Tornado. Όμως στις αρχές Δεκεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έσπειρε αμφιβολίες μιλώντας για το πιθανό «πρόσθετο κόστος» των F-35, σε ένα διαβαθμισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθυνόταν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Η Μπούντεσταγκ, η Κάτω Βουλή, έδωσε τελικά σήμερα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αγορά.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε επίσης και άλλα σχέδια, όπως την αγορά επιθετικών τυφεκίων που θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό ταμείο των 100 δισεκ. ευρώ το οποίο συστήθηκε μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις αποφάσεις αυτές, ένδειξη ότι το κοινοβούλιο στηρίζει τον Μπούντεσβερ.

«Το γερμανικό πρόγραμμα για τα F-35 διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη επιδίωξη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ» και την «αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής» της Συμμαχίας στο μέλλον, χαιρέτισε η αμερικανική πρεσβεία.

Το θέμα της αντικατάστασης του γερασμένου στόλου των Tornado, που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1980 και ’90, απασχολούσε εδώ και χρόνια τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Η χώρα διαθέτει σήμερα 93 τέτοια αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία είναι πλέον σε κακή κατάσταση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact