ΚΟΣΜΟΣ

Η ιδιοφυία που είχε μια μακάβρια και άρρωστη συνήθεια

Οι γονείς του πίστευαν ότι είχε χόμπι τις κούκλες, η πραγματικότητα ξεπερνούσε τη φαντασία

Ο 46χρονος Ρώσος Ανατόλι Μόσκβιν αγαπούσε την ιστορία. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω. Αγαπούσε τις σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου είδους και τον ιντρίγκαραν εκείνες οι συνθήκες που κανένας σώφρον άνθρωπος δεν θα ήθελε να συμμετάσχει.

Μιλούσε 13 γλώσσες, ταξίδευε πάρα πολύ, δίδασκε σε πανεπιστημιακό επίπεδο και ήταν δημοσιογράφος στην 5η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, το Nizhny Novgorod.

Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν τον περιέγραφαν ως κλειστό άνθρωπο και ελαφρώς ιδιόρρυθμο. Κανείς ωστόσο δεν είχε προσέξει σημεία της συμπεριφοράς του, τα λεγόμενα «red flags», που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον σε φρικαλεότητες.

Ο 46χρονος ήταν ψυχικά ασθενής με μία προσωπική ενασχόληση που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον ανθρώπινο νου. Ούτε το μέγεθος της θηριωδίας…

Ο «ειδικός» των νεκροταφείων

Ο Ανατόλι Μόσκβιν είχε αυτοανακηρυχθεί σε «ειδικό» των νεκροταφείων. Μία ασχολία η οποία του έτρωγε σχεδόν όλο του τον χρόνο. Η εμμονή του με το μακάβριο έφτανε σε σημείο που από την ηλικία των 13 ετών εξέδιδε ένα ερασιτεχνικό περιοδικό με το όνομα «Νεκρολογίες».

Ο ίδιος περιέγραψε το περίεργο τελετουργικό το οποίο τον «μύησε» στις νεκρολογίες. «Μία ομάδα ανθρώπων φορώντας μαύρα με είδε στον δρόμο την ώρα που μία νεκρική λιτανεία περνούσε μπροστά μου. Οι άνδρες με “απήγαγαν” και με οδήγησαν δίπλα στο ανοικτό φέρετρο της νεκρής 11χρονης Νατάσα Πέτροβα». Η περιγραφή του σοκάρει: «Με έβαλαν να φιλήσω το πτώμα ξανά και ξανά. Η μητέρα του κοριτσιού πήρε δύο βέρες. Μου πέρασε τη μία στο χέρι και την άλλη στο νεκρό κορίτσι. Μας πάντρεψε…».

Η συγκεκριμένη εμπειρία του ήταν και το καθοριστικό σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, που η αγάπη του για τους νεκρούς, τις κηδείες και τα νεκροταφεία έγινε εμμονή. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η συγκεκριμένη ιστορία είναι πραγματική ή αν είναι αποκύημα ενός αρρωστημένου νου.

Άλλωστε οι αυτοχρηματοδοτούμενες εκδόσεις του Ρώσου συνέχισαν μέσα στα χρόνια. Και μάλιστα τις εξέλιξε μιας και γύριζε βίντεο που εξηγούσε πώς το ενδιαφέρον για τους νεκρούς τον οδήγησε στο να ξεθάβει πτώματα και να τα μουμιοποιεί…

Το νεκροφίλημα και οι βόλτες στα νεκροταφεία

Ο ιστορικός σχεδόν καθημερινά έκανε βόλτες στα νεκροταφεία της πόλης καταγράφοντας λεπτομέρειες που τον ενδιέφεραν: Πληροφορίες και στοιχεία των νεκρών, διακοσμήσεις των τάφων, διαδρομές, τα πάντα. «Από το 2005 έως το 2007 είχα κάνει 752 επισκέψεις σε νεκροταφεία.

Το νεκροφίλημα του κοριτσιού όπως είπε του άνοιξε έναν νέο κόσμο. Έναν κόσμο φρίκης και παράνοιας. Είχε κρατήσει λεπτομερείς σημειώσεις για κάθε μία περίπτωση νεκρού που του είχε κεντρίσει την προσοχή. «Περπατούσα μέχρι και 20 μίλια τη μέρα».

Μάλιστα πόσταρε και μία σειρά από μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μεγάλοι περίπατοι στα νεκροταφεία» και «Τι είπαν οι νεκροί». Παραδέχθηκε ότι είχε κοιμηθεί στο φέρετρο ενός νεκρού για να παρατηρήσει καλύτερα τη νεκρική συνθήκη.

Όπως φάνηκε λίγο αργότερα ωστόσο η στενή επαφή με το φέρετρο ήταν κάτι παραπάνω από μία ευκαιρία για παρατήρηση.

Η βεβήλωση των τάφων και ο πονοκέφαλος των αρχών

Από το 2009 και για δύο χρόνια οι αρχές του Nizhny Novgorod ερευνούσαν καταγγελίες ντόπιων οι οποίοι ανέφεραν ότι οι τάφοι των αγαπημένων τους προσώπων είχαν βεβηλωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μικρών νεκρών κοριτσιών, οι σοροί έλειπαν.

Για δύο σχεδόν χρόνια οι έρευνες των ειδικών μονάδων που είχαν συσταθεί γύριζαν πάντα με άδεια χέρια. Όσο κοντά και αν έφταναν. Μία τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμιο κοντινής πόλης ωστόσο και οι επακόλουθες βεβηλώσεις τάφων μουσουλμάνων, οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη του Μόσκβιν μέχρι τελικά που τον συνέλαβαν επί τω έργω.

Το 2001 τον έπιασαν να βάφει τα ονόματα των Μουσουλμάνων πάνω στους τάφους. Όταν τον οδήγησαν σπίτι του σοκαρίστηκαν από το θέαμα. Όπως και όλος ο κόσμος.

Οι μουμιοποιημένες «τροποποιημένες» κούκλες-πτώματα

Όπως προέκυψε από τις παραδοχές του Μόσκβιν και τις έρευνες, είχε ξέθαψει 150 πτώματα κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ 3 και 25 ετών. Ο 46χρονος αφού ξέθαψε τα πτώματα, τα μετέφερε στο σπίτι του, τα μουμιοποίησε και τα έντυσε. Τους φόρεσε κάλτσες και φορέματα, ενώ μερικά τα έκανε να φαίνονται σαν αρκουδάκια.

Κάποια πτώματα μάλιστα τα «τροποποίησε» με τέτοιο τρόπο ώστε παρενέβη στα σώματά τους βάζοντας ηχητικά μηχανήματα που… έπαιζαν μελωδίες όπως κάποιες κανονικές κούκλες.

Το πραγματικά σοκαριστικό είναι ένα βίντεο που δημοσίευσαν ρωσικά ΜΜΕ και είχε γυρίσει ο ίδιος ο Ρώσος δείχνει ανάστατο το σπίτι, ενώ ο διάδρομος είναι γεμάτος με νυφικά και φωτεινά, πολύχρωμα ρούχα.

Στο βίντεο ακούγεται ο ίδιος να λέει: «Αυτές οι κούκλες είναι κατασκευασμένες από ταριχευμένα ανθρώπινα υπολείμματα».

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Μόσκβιν είχε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αρχείο με  πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του κάθε κοριτσιού που είχε ξεθάψει, καθώς και πώς να τα μουμιοποιήσει.

Η επίσκεψη των γονιών και η επαφή με τις «κούκλες»

Οι γονείς του 46χρονου νωρίτερα μέσα στη χρονιά που έγιναν οι φρικιαστικές αποκαλύψεις είχαν επισκεφτεί το σπίτι του γιου τους.

Ήρθαν αντιμέτωποι με το τρομακτικό θέαμα αλλά όπως παραδέχθηκε η μητέρα του «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένα περίεργο χόμπι.

Στο σπίτι του ιστορικού βρέθηκαν 29 μουμιοποιημένα πτώματα από την ηλικία των 3 έως εκείνη των 25 ετών. Ένα πτώμα το είχε για 9 χρόνια στο σπίτι του.

Στο δικαστήριο περιεγράφηκε ως «ιδιοφυΐα», ενώ είχε δώσει στα μουμιοποιημένο πτώματα ονόματα και φρόντιζε να… γιορτάζει τα γενέθλιά τους.

Ο Ρώσος καταδικάστηκε σε ισόβια κράτηση σε ψυχιατρική κλινική. Μέσα στο 2018 ωστόσο του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δεχθεί ψυχιατρική βοήθεια σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η μητέρα ενός εκ των κοριτσιών έδωσε το στίγμα και των άλλων οικογενειών όσον αφορά την προοπτική να βγει από την ψυχιατρική κλινική ο Ρώσος: «Εγώ την είχα στη ζωή μου για δέκα χρόνια. Εκείνος την κράτησε για εννιά…».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact