ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία της 44χρονης Ειρήνης από τον έρωτα ως τον θάνατο!

Ο χρόνος της προσωπικής της αλήθειας έπαψε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας όταν εντοπίστηκε νεκρή δίπλα στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας. Δολοφονία ή αυτοκτονία; Δύο σενάρια, καμία βεβαιότητα. Τώρα οι ψίθυροι δυναμώνουν.

Γίνονται φωνές που μάχονται υπέρ του πρώτου. Σαν ένστικτο που δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να ερμηνευθεί. Και πιο μετά, οι κραυγές κοπάζουν συνθέτοντας τα κομμάτια ζωής μιας γυναίκας που στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν ποτέ κάτω από την πίεση άλλης ευθύνης εκτός από εκείνης που της επέβαλαν η ύπαρξη, το βλέμμα και η κρίση των άλλων ανθρώπων…

Η αριστούχος της Κατοχής και ο πρώτος μεγάλος έρωτας

Γερμανία, δεκαετία του 1970. Ενας άνδρας από την Κατοχή, ο Παναγιώτης Λαγούδης και η σύζυγός του Στεργιανή κρατούν περιχαρείς στα χέρια τους το δεύτερο παιδί τους, την Ειρηνούλα. Οχι για πολύ. Ο λόγος που βρίσκονται εκεί δεν είναι κάποιο ταξίδι αναψυχής αλλά η σκληρή δουλειά με στόχο ένα καλύτερο αύριο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Η Ρηνούλα πρέπει να γυρίσει στην πατρίδα, σε κάποιο συγγενικό σπίτι μέχρι εκείνοι να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα και να επιστρέψουν δίπλα της για πάντα.

Το μωρό παραλαμβάνει η θεία Γερασιμίνα, αδελφή του πατέρα της, και το μεγαλώνει σαν δεύτερη μάνα μέχρι τα έξι του περίπου χρόνια όταν ο Παναγιώτης και η Στεργιανή επιστρέφουν μόνιμα στον τόπο τους. Η μικρή Ρηνούλα δεν μοιάζει με τα άλλα παιδιά ή μάλλον τα κερδίζει όλα σε έναν υπερθετικό βαθμό υπεροχής. Είναι η πιο όμορφη, η πιο έξυπνη, η πιο κοινωνική, η πιο μεγαλόψυχη: «Βρέθηκα στην Κατοχή στα έξι μου χρόνια όταν ο πατέρας μου έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του. Ημουν ένα παιδάκι ξένο ανάμεσα σε ξένους. Η Ρηνούλα ήταν το μοναδικό παιδί του χωριού που με πλησίασε λέγοντάς μου: “Είσαι μόνη σου. Θέλεις να παίξουμε; Θέλεις να γίνουμε φίλες;”» λέει η κυρία Ράνια Αθανασοπούλου και συνεχίζει: «Εκτοτε γίναμε φίλες μιας ζωής και κρατήσαμε μια σχέση αληθινής αγάπης.

Οσο συγκλονισμένη είμαι, άλλο τόσο είμαι βέβαιη ότι η φίλη μου δεν αυτοκτόνησε. Δεν θα άφηνε ποτέ και για κανέναν άνδρα και για τίποτα στον κόσμο τα τρία της παιδιά με αυτό τον σκληρό και οριστικό τρόπο. Τα λάτρευε τα παιδιά της, ήταν όλη της η ζωή. Τη φίλη μου κάποιος τη δολοφόνησε και αυτός ο κάποιος είμαι βέβαιη ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και θα λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και του Θεού. Η Ρηνούλα ήταν ένας άγγελος. Από τότε που ήταν ακόμη παιδί όλο το χωριό μιλούσε για εκείνη με τα καλύτερα λόγια και οι δάσκαλοι για το λαμπρό μέλλον που θα μπορούσε να κατακτήσει». Πράγματι. Σε όλη τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων το όνομα της Ειρήνης Λαγούδη φιγουράρει πρώτο στη λίστα με τους καλύτερους της τάξης, είναι απουσιολόγος, οι καθηγητές βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι το πανύψηλο κορίτσι με το χαμογελαστό πρόσωπο μπορεί να εισαχθεί σε όποια πανεπιστημιακή σχολή κάνει κέφι.

O έρωτας και ο γάμος

Ο έρωτας, ωστόσο, έχει άλλα σχέδια για εκείνη. Στα 16 της περίπου χρόνια, η Ρηνούλα ερωτεύεται τρελά τον συγχωριανό της και κατά δέκα έτη μεγαλύτερό της Σπύρο Κουτζούνη, βάζει στην άκρη τα όποια σχέδια για σπουδές και παντρεύεται. Ο σύζυγός της στέκεται πάντα δίπλα της, τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες της, οι οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή έγκεινται στην απώλεια της μητέρας της κάποιο διάστημα πριν από τον γάμο και στον θάνατο του πατέρα της λίγο καιρό μετά από αυτόν. Η Ρηνούλα και ο Σπύρος αποτελούν το πιο ζηλευτό ζευγάρι της Κατοχής. Είναι όμορφοι, είναι πλούσιοι, είναι νέοι και έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη ζωή. Στα 19 της μόλις χρόνια φέρνει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, τον Γιάννη, τρία χρόνια αργότερα την Καλλιόπη, ενώ έξι χρόνια μετά, την ευτυχία της οικογένειας Κουτζούνη συμπληρώνει η 16χρονη σήμερα Στεργιανή.

Ο Σπύρος δουλεύει σκληρά επεκτείνοντας την περιουσία που έχει από τους γονείς του, ενώ η Ρηνούλα φροντίζει κυρίως το σπίτι και τα τρία τους παιδιά, τα οποία αγαπά όσο τίποτε άλλοτε στον κόσμο: «Δεν υπήρχε τέτοια μάνα», λέει κάτοικος του χωριού και προσθέτει: «Ολη μέρα ήταν πάνω από τα παιδιά της, τα οποία υπεραγαπούσε. Κανένα τους δεν ξεχώριζε, ωστόσο η μεγάλη της αδυναμία ήταν η μικρότερη κόρη της, η Στεργιανή, λόγω του ότι ήταν ένα πολύ συνεσταλμένο και πολύ ευαίσθητο παιδάκι. Η Ρηνούλα ήθελε να τη βλέπει δυνατή. Να μη στεναχωριέται με μικροπράγματα, να μην πληγώνεται και οι δυο τους, μάνα και κόρη, τα είχαν καταφέρει καλά. Η οικογένεια του Σπύρου Κουτζούνη ήταν η πιο ζηλευτή στο χωριό. Μακάρι να ξέραμε ποια μοίρα τούς ζήλεψε, ποιο μάτι έπεσε πάνω τους σαν κεραυνός».

Είναι Ιούνιος του 2013 όταν ο πρώτος μεγάλος κεραυνός πέφτει επάνω στην οικογένεια Κουτζούνη. Ο Σπύρος, μετά από μια άνιση και σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο φεύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω τη Ρηνούλα, τα τρία παιδιά τους και την ηλικιωμένη μητέρα του. Η οικογένεια πονάει βαθιά αλλά δεν το βάζει κάτω. Η Ρηνούλα γίνεται η κολόνα του σπιτιού ενώ ο γιος της αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής «φαινόμενο εργατικότητας». Από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίσκεται στα χωράφια τα οποία φροντίζει σαν παιδιά του κάνοντας όλους να μιλούν για έναν επάξιο, ίσως και καλύτερο συνεχιστή του γαιοκτήμονα πατέρα του που τόσο άδικα και τόσο σύντομα έφυγε από τη ζωή. Ολα μοιάζουν να αποκτούν την παλιά τους ισορροπία, τα πάντα συνωμοτούν στο ότι η οικογένεια, παρά τον ανείπωτο πόνο, έχει ακόμη περιθώρια χαράς…

Η γνωριμία με τον γιατρό

Eνα περίπου χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, Σπύρου Κουτζούνη, η Ρηνούλα αναζητά, σύμφωνα με όσα ακούγονται σήμερα στην Κατοχή, έναν γιατρό προκειμένου να κουράρει την ηλικιωμένη πεθερά της, την οποία η νεαρή γυναίκα αγαπά και φροντίζει σαν δεύτερη μάνα της. Η γιαγιά δεν είναι καλά. Πονάει παντού και με το ζόρι μπορεί να σταθεί όρθια. Κάποια φίλη της τής συστήνει τον καλύτερο στην ειδικότητά του γιατρό του Μεσολογγίου, ο οποίος φημίζεται για τις επαγγελματικές του ικανότητες. Είναι τυπάς με στυλ, πολλά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερο δυναμισμό και πάθος για την καλή ζωή. Εκτός από τη γιαγιά, ο γιατρός κουράρει και τη Ρηνούλα η οποία υποφέρει από πόνους στη μέση. Πολύ σύντομα, από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις, ο γιατρός δείχνει έντονο ενδιαφέρον για εκείνη φλερτάροντάς τη σε καθημερινή βάση. Η Ρηνούλα γοητεύεται και χωρίς ακόμη να γνωρίζει ότι είναι παντρεμένος ενδίδει στο επίμονο φλερτ του. Ο τόπος ωστόσο είναι μικρός και το νέο της συζυγικής του ζωής ταξιδεύει γρήγορα στα αυτιά της νεαρής γυναίκας. Εκείνος της λέει ότι θα χωρίσει.

Οτι είναι ήδη σε διάσταση. Οτι παρότι έχει δύο μικρά παιδιά η συμβίωση με την κατά πολλά έτη νεαρότερη σύζυγό του, είναι αδύνατη. Η Ρηνούλα τον πιστεύει, με την πίστη της να δυναμώνει από κάποια κουτσομπολιά που θέλουν τον γιατρό να αντιμετωπίζει όντως προβλήματα στον γάμο του. Η σχέση τους, η οποία αποτελεί κοινό μυστικό όχι μόνο στην Κατοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δεν αργεί να φτάσει και στα αυτιά των δικών της ανθρώπων.

Ο γιος της αντιδρά λέγοντάς της ότι πρέπει να χωρίσει από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οτι το μέλλον μαζί του δεν είναι απλώς μακρινό αλλά ανύπαρκτο. Εκείνη τον ακούει αλλά δεν συμμερίζεται τις απόψεις του. Οσο οι μήνες περνούν τόσο τα κουτσομπολιά πληθαίνουν. Ολοι γνωρίζουν ότι η Ρηνούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα αφήνει το αυτοκίνητό της σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, επιβιβάζεται σε εκείνο του γιατρού και ταξιδεύει στον νέο μεγάλο της έρωτα, κάποιοι λένε ότι μαζί με τον έρωτά της ο γιατρός αποσπά από τη γυναίκα και γενναία χρηματικά ποσά ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που ψιθυρίζουν ότι ο έρωτας αυτός μετρά πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που οι πολλοί γνωρίζουν. Στο σπίτι ξεσπάει καβγάς. Στο τελείωμά του, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο γιος της αποφασίζει να τα παρατήσει όλα, να ανέβει στην Αθήνα και να σχεδιάσει ένα νέο επαγγελματικό μέλλον στην Αεροπορία. Οσοι δεν γνωρίζουν τη σχέση της Ρηνούλας με τον γιατρό ξαφνιάζονται με την απρόσμενη απόφαση του παιδιού, το οποίο λατρεύει τον τόπο και τα χωράφια του. Οσοι γνωρίζουν, το καταλαβαίνουν.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact