ΚΟΣΜΟΣ

«Η Κύπρος θα εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα Patriot και ΤΗΑΑD κατά της Τουρκίας»

Η πρόσφατη ανάλυση του ισραηλινού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat και η «νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού»

Το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat σε πρόσφατη ανάλυσή του με τίτλο «Δημιουργώντας μια περιφερειακή Πολιτική για περιορισμό του Ερντογάν», αναφέρει ότι «η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το sigmalive, «το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του “αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου” από τη Σαουδική Αραβία.  Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και τον Λίβανο. Έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του οράματος, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων τους», αναφέρει.

Η ανάλυση επισημαίνει, ακόμα, πως τo AKP έχει επίσης προσπαθήσει να εξισλαμίσει και τα κατεχόμενα, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. «Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο από μια επανένωση με ίσα δικαιώματα σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα ήταν το πρόσχημα για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος)», τονίζεται.

«Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα και των κρατιδίων, προκειμένου να τη συγκρατήσουν. «Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «άξονα της Αρχαιότητας» της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες – ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον – πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για να το κάνουν να συμβεί», σημειώνεται.

Το άρθρο αναφέρεται στο ζήτημα των F-35, των Patriot και της αγοράς των s-400 από την Τουρκία και τις επιπλοκές που αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει στην οικονομία της Άγκυρας δεδομένων των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η σημασία να εγκατασταθεί στην Κρήτη το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD. Πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά η άσκηση πίεσης προς τη Βρετανία να επιτρέψει στα πυραυλικά συστήματα Patriot και το σύστημα THAAD να τοποθετηθούν στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα οικοδομεί ένα κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει το Arrow, το Iron Dome και τα συστήματα David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα στη Λευκωσία για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση. Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα εν όψει της τουρκικής επιθετικότητας με στόχο τις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το Κυπριακό φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας αυτών των οπλικών συστημάτων πρέπει να εξουδετερώσει τυχόν διπλωματική κριτική της Τουρκίας για «στρατιωτικοποίηση» της βόρειας περιοχής της Λεβαντίνης.

Το Besa Center σημειώνει, επίσης, πως η πώληση αυτών των οπλικών συστημάτων θα πρέπει επίσης να γίνει στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. «Μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

«Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και και τη Β. Λεβαντίνη θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ θα ενίσχυε την περιφερειακή οικονομία. Αυτό θα συνέβαλλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομάκρυνε την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα περιόριζε τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα. Θα ενθαρρύνει, επίσης, την “τοπική πολυμερή προσέγγιση”, χωρίς να καταφεύγει στην παραφουσκωμένη και αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», καταλήγει ανακοίνωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact