ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση Γιούνκερ για μετεγκατάσταση προσφύγων

Αυστηρή προειδοποίηση της καγκελαρίου προς τις χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις

Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο «ένα πρώτο βήμα», όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

«Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα», είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. «Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα (…) χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων», συνέχισε.

Ο Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του, οι γενικές γραμμές της οποίας είναι ήδη γνωστές. Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 120.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου» διότι «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον» και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλιά τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει «ούτε αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα».

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

«Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι (η μεταναστευτική κρίση) δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται. «Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε.

Ο Λεβέν από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «βαθιά ηθική ευθύνη» απέναντι στους πρόσφυγες. «Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν 28 χώρες στην ΕΕ, με τις ίδιες ευθύνες», υπογράμμισε.

Η Σουηδία εκτιμά ότι θα υποδεχτεί φέτος 74.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact