ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα διακήρυξε ως «αιτία πολέμου» την επίθεση στους ρωσόφωνους στην πρώην ουκρανική ανατολική επικράτεια

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα, ότι «θα απαντήσει στρατιωτικά» σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί στις ρωσόφωνες περιοχές της Νέας Ρωσίας

Δηλώνοντας ότι «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο επίθεσης και εμφυλίου στους ρωσόφωνους με χαρακτηριστικά γενοκτονίας», τόνισε ότι «αυτό δικαιολογεί την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Είναι η πρώτη φορά που επίσημα η Ρωσία δηλώνει ότι θα προστατέψει τη νεοσύστατη δημοκρατία (2014) της Νέας Ρωσίας (τα πρώην ουκρανικά εδάφη της ανατολής που αποσχίστηκαν μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο), από ουκρανική επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα πάντως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επίθεσης του ουκρανικού τακτικού Στρατού κατά των αυτόνομων περιοχών σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Παρ’όλα αυτά οι Ουκρανοί δεν σταματούν να στέλνουν στρατεύματα στην περιοχή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε κατά την τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ που έθεσε το σχετικό θέμα ότι «Η Ρωσία είναι ελεύθερη κατά την κρίση της να μετακινεί τμήματα των ενόπλων δυνάμεων στην επικράτεια της».

Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας την έκκληση της Μέρκελ στην συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, να μην ενισχύει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Πρώτον, ότι είμαστε απολύτως ελεύθεροι να μετακινούμε ένοπλες και οποιεσδήποτε στρατιωτικές μονάδες στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την κρίση μας. Και, δεύτερον, ότι αναμφίβολα η Ουκρανία αυτή τη στιγμή μετατρέπεται δυνητικά σε μια πολύ ασταθή περιοχή και οποιαδήποτε χώρα, η οποία έχει στα σύνορα της μια ασταθή, επικίνδυνη, εύφλεκτη περιοχή, λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την δική της ασφάλεια», επισήμανε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επισήμανε ότι το Κρεμλίνο φοβάται την επανάληψη στα σύνορα της Ρωσίας στρατιωτικών ενεργειών πλήρους ανάπτυξης στην Ουκρανία, που θα αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Στο Κρεμλίνο υπάρχουν φόβοι ότι στην Ουκρανία θα ξαναρχίσει εμφύλιος πόλεμος. Και αν στα σύνορα μας ξαναρχίσει ένας εμφύλιος πόλεμος, εχθροπραξίες σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή παρατηρούνται προκλητικές ενέργειες εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact