ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η νεολαία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής»

«Στηρίζουμε τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!», τονίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της για τις φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει».

Σύμφωνα με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, «για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που φτιάξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γι’ αυτό το λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος.

Άλλωστε, ήταν οι αγώνες της νεολαίας που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Το φοιτητικό κίνημα, ωστόσο, δεν αρκεί να δίνει απλά μια μάχη αμυντική. Πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Πανεπιστήμια και να προωθήσουμε τομές από τα κάτω, που θα κινούνται στην κατεύθυνση οικοδόμησης μιας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η επαναφορά της συνδιοίκησης είναι ένα θετικό κι απαραίτητο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και δίνει νέο νόημα στη μάχη των φοιτητικών εκλογών.

Το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων θα πρέπει να το διαδεχτεί ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, με ενεργό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό, ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, που θα προωθεί τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Αυτό το Πανεπιστήμιο θα το φτιάξουμε όλες και όλες μαζί, χωρίς διαμεσολαβήσεις, στη βάση των συλλογικών μας διαδικασιών.

Στο μέσο μιας σκληρής σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ, οι φοιτητικές εκλογές γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες. Η νεολαία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής, ένα μήνυμα πως δεν ενσωματώνουμε τους εκβιασμούς, πως εμείς οι νέες και οι νέοι που έχουμε βιώσει τη λιτότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανατροπή της.

Για εμάς, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία κι επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δε θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνόντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα.

Γι’ αυτό το λόγο, στηρίζουμε τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact