ΕΛΛΑΔΑ

Η «Ωκεανίς» σαρώνει την Κρήτη: Ενας αγνοούμενος, πλημμύρες και κατολισθήσεις [εικόνες & βίντεο]

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» είναι η Κρήτη τις τελευταίες ώρες. Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 61χρονου που αγνοείται.

Η κακοκαιρία σάρωσε την Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως έως το απόγευμα της Δευτέρας ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων κατέγραψε 309 χιλιοστά νερού, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Οι μέγιστες ημερήσιες βροχοπτώσεις που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/ meteo

Η εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, σύμφωνα με το meteo, έως το απόγευμα της Τρίτης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ με τον 61χρονο που αγνοείται, από τη στιγμή που τα ορμητικά νερά του ποταμού στο χωριό Εμπρόσνερος, του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά, παρέσυραν το αυτοκίνητό του. Το αγροτικό όχημά του βρέθηκε, αλλά συνεχίζονται οι έρευνες πυροσβεστών και ανδρών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του άνδρα.

Στο μεταξύ, ένας ακόμη οδηγός κινδύνευσε το μεσημέρι της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στον Πηγιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο, έως τις εκβολές του ποταμού, κοντά στη θάλασσα. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του λιμεναρχείου και η πυροσβεστική και ευτυχώς η περιπέτεια του οδηγού είχε αίσιο τέλος.  

Ενας ακόμη οδηγός κινδύνευσε στην Κρήτη

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση των οχημάτων.

Επίσης, εξαιτίας των χειμάρρων που δημιουργήθηκαν από τις ασταμάτητες βροχές, πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν σε σημεία του οδικού δικτύου. Εξαιτίας της κακοκαιρίας υπήρξαν και ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο Χανίων.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, καθώς συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Προβλήματα έχουν προκληθεί σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Δρόμοι πλημμύρισαν

Μεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά – Κράνα, Σταυρός – Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος – Σαϊτούρες, Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών – Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο – Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη, Παλέ – Σελλιά, Πάνορμο – Πέραμα, Καρέ – Σελί – Γουλεδιανά – Μύρθιο.

Στον δήμο Πλατανιά, ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατανιά με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου. Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους των παραποτάμιων οικισμών να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλειά τους. Ακόμη, τους ζητά να αποφύγουν κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων, καθώς υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις, κατολισθήσεις εδαφών και πτώση δένδρων. Κλειστή παραμένει η γέφυρα Πατελαρίου -Πλατανιά, η γέφυρα του Συριλίου στη θέση «Αυλωνίτη» και η γέφυρα του Ιάρδανου.

Η «Ωκεανίς» σάρρωσε την Κρήτη

Προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κατέρρευσε γέφυρα

«Θύμα» της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν και η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη, στον δήμο Πλατανιά.

Η γέφυρα του 1908 είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, από το κύμα κακοκαιρίας της 14ης Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα κόπηκε στα δύο.

Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα

Η γέφυρα κόπηκε στα δύο

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τέλος την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, ενώ υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών, όταν και εφόσον είναι εφικτή η πρόσβαση στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Κλειστά σχολεία την Τρίτη

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων. Επίσης, κλειστά θα είναι τα σχολεία του δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου.

Τέλος, κλειστές θα μείνουν και όλες οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μαλεβιζίου.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, INTIMENEWS zarpanews, ekriti

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact