ΚΟΣΜΟΣ

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ζητά να ανασταλεί η αναγνώριση του Ισραήλ

Διήμερη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου στη Ραμάλα

Τα μέλη του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου, οργάνου-κλειδιού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), προέτρεψαν τη Δευτέρα να ανασταλεί η αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ και να σταματήσει η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές όσον αφορά την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη.

Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του Κράτους του Ισραήλ, έπειτα από τη διήμερη συνεδρίασή του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ΟΑΠ, τη νομική οντότητα που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους, τόσο εκείνους στα κατεχόμενα όσο και αυτούς της διασποράς, να «βάλει τέλος στις υποχρεώσεις τους (…) που αφορούν τις συμφωνίες με τις αρχές κατοχής», ανέφερε ανακοίνωσή του.

Ζητεί να ανασταλεί η ιστορική αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ, που ανάγεται στο 1988, ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, με την (ανατολική) Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και τη διακοπή κάθε συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας.

Αν εφαρμοστεί τέτοια απόφαση, θα τεθούν εν αμφιβόλω τόσο ένα από τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας — που ήδη έχει ανασταλεί — ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, όσο και οι συμφωνίες του Όσλο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο είχε ήδη κάνει την πρόταση τον Ιανουάριο, όπως και το 2015, χωρίς πάντως αυτή να εφαρμοστεί από την ηγεσία της ΟΑΠ και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Την Κυριακή, ο Αμπάς δεσμεύθηκε ξανά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης που θα προέλθει από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπάς επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση κυρίως για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και την ανακοίνωσή της ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο Αμπάς συνέκρινε το περιλάλητο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που ακόμη αναμένεται με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία η βρετανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «εβραϊκής εθνικής εστίας» στην Παλαιστίνη, τότε ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία.

«Κι αν η Διακήρυξη Μπάλφουρ εγκρίθηκε, αυτό (το αμερικανικό σχέδιο) δεν θα περάσει», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact