ΚΟΣΜΟΣ

Η περίεργη και λυπητερή ιστορία του ελέφαντα που μια πόλη αποφάσισε να τον κρεμάσει

Το ζώο του τσίρκου που συνελήφθη και απαγχονίστηκε γιατί αντέδρασε στην κακοποίησή του

Τη λέγανε Μεγάλη Μαίρη και όργωνε για χρόνια τις ΗΠΑ με το περιοδεύον τσίρκο Sparks World Famous Shows διασκεδάζοντας τα πλήθη της Αμερικής στα μήκη και τα πλάτη της επικράτειάς της.

Η ένδοξη πορεία του πελώριου ασιατικού ελέφαντα-μασκότ του τσίρκου έμελλε να ολοκληρωθεί απρόοπτα το 1916, όταν στην κωμόπολη Erwin του Τενεσί θα είχε ένα δολοφονικό συναπάντημα με την αυτοδικία.

Όμοια όμως με τη ζωή της, έτσι και ο θάνατός της θα ήταν δημόσιο θέαμα, όταν κρέμασαν το ζώο από έναν γερανό αποδίδοντας δικαιοσύνη (στο ζώο!) για το έγκλημά του.

Η ιστορία της Μαίρης είναι ταυτοχρόνως περίεργη και λυπητερή. Την ώρα που ο χρόνος έχει καλύψει με λήθη τις λεπτομέρειες της ζωής της και ο θρύλος ανέλαβε να γεμίσει τα κενά, κάποια πράγματα τα ξέρουμε όπως έγιναν. Ο θηλυκός ελέφαντας σκότωσε τον άντρα που τη χτυπούσε και ο οργισμένος όχλος του Τενεσί τη λιντσάρισε εν είδει αυτοδικίας. Απίστευτο, φριχτό, κι όμως αληθινό.

mmurudommaiiryy1

Η ιστορία του ζώου ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα και συνυφαίνεται με τη ζωή ενός ανθρώπου, του Τσάρλι Σπαρκς. Μπαινοβγαίνοντας στα τσίρκο από τα οχτώ του, ο Τσάρλι έφτιαξε κάποια στιγμή τον δικό του περιοδεύοντα θίασο, το τσίρκο Sparks World Famous Shows, που είχε τα πάντα: από κλόουν και ακροβάτες μέχρι και άγρια θηρία.

Ο πατέρας του Τσάρλι αγόρασε τη Μαίρη όταν ήταν τεσσάρων ετών και ο Τσάρλι και η σύζυγός του, που δεν είχαν παιδιά, τη μεγάλωσαν μόνοι τους, σαν να ήταν το παιδί που ποτέ δεν ευτύχησαν να έχουν. Για τις ανάγκες του τσίρκου την ονόμασαν «Μεγάλη Μαίρη» και τη διαφήμιζαν ως «Το μεγαλύτερο στεριανό ζώο της Γης», καθώς με τους πέντε τόνους της στεκόταν ακόμα ψηλότερα και από τον μεγάλο ανταγωνιστή της, τον φημισμένο ελέφαντα Jumbo του τσίρκο Barnum & Bailey’s.

mmurudommaiiryy2

Παίζοντας μουσικά όργανα, κάνοντας ακροβατικά και πιάνοντας ακόμα και μπαλάκια του μπέιζμπολ, ο αγαθός αυτός γίγαντας ενθουσίαζε μικρούς και μεγάλους από ακτή σε ακτή των ΗΠΑ, γινόμενη από την αρχή η μασκότ του τσίρκου και σαφώς η ατραξιόν που όλοι έβρισκαν ακαταμάχητη.

Παρά τη φήμη και τις δόξες που απολάμβανε για χρόνια όμως, όλα θα έπαιρναν απρόοπτο τέλος όταν θα έμπαινε στη ζωή της ο Γουόλτερ Έλντριτζ, ένας ανειδίκευτος εργάτης που προσλήφθηκε άρον-άρον όταν το τσίρκο ήταν στη Βιρτζίνια για να φροντίζει τα ζώα. Τα καθήκοντά του ήταν εξάλλου ιδιαιτέρως απλά: να ταΐζει και να ποτίζει τους ελέφαντες.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact